Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką

Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką


Zdjęcie - Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna propozycja zutylizowania serwatki. Tym razem słodka. Jest to zwykłe ciasto z truskawkami, takie codzienne. Nieduże, w sam raz na podwieczorek lub drugie śniadanie. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające dzięki skórce z cytryny.

Ku mojemu ciasto zdziwieniu przybrało piękny miodowy kolor w środku.
W tym przepisie, jak też w poprzednich, wykorzystałam serwatkę z zamrażarki, uprzednio ją rozmrażając. To bardzo dobry sposób dla tych, którzy nie chcą wylewać cennej serwatki, lecz nie bardzo wiedzą co z nią zrobić. Wystarczy zbierać plastikowe pojemniczki np. po śmietanie i wlać do nich serwatkę. Każdy pojemniczek szczelnie zakryć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki.
Ja tak właśnie robię. Lubię małe pojemniczki, bo dzięki temu rozmrażam taką ilość, jaką akurat potrzebuję, a reszta serwatki czeka na swoją kolej.
Dzisiaj zużyłam kolejny pojemniczek :)

Zdjęcie - Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką
forma 17 x 23 cm (mierzona po dnie) lub okrągła 22-23 cm

2/3 szkl. serwatki
2 jajka
60g oleju
skórka starta z pół cytryny
2/3 szkl. cukru
1 i 1/3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

20 niedużych truskawek
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 175°C.
Serwatkę wymieszać z cukrem, olejem, jajkami i skórką z cytryny.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Mąkę dodać do płynnych składników i wymieszać łyżką lub trzepaczką. Tylko do połączenia się składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę wlać do formy (będzie go niedużo), na górze ułożyć truskawki w rzędach. Włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec 40 45 minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów