Łatwe ciasto z morelami i kruszonką

Zdjęcie - Łatwe ciasto z morelami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne, naprawdę łatwe ciasto.
Piekłam je już dwukrotnie, i niczego nie sknociłam :)

Idealne na lato, lekkie. Dla miłośników kruchego ciasta z owocami.
Ja zawsze do nich należałam...

Uwielbiam! Najlepsze w dniu pieczenia, jeszcze na ciepło.
Kolejnym razem podam je z lodami...



Zdjęcie - Łatwe ciasto z morelami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łatwe ciasto z morelami i kruszonką
/źródło - White Plate. Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm/


100 g masła, 180 g mąki pszennej, 80 g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
400 g moreli, pokrojonych na ćwiartki, łyżeczka listków świeżego tymianku, 40 - 50 g cukru, 1 łyżka płatków migdałowych, 
cukier puder, do posypania

Z mąki, cukru, masła i proszku do pieczenia zagniatamy szybko ciasto ( można zagnieść ciasto w malakserze, zajmie nam to wtedy dosłownie klika sekund ). Dzielimy na dwie części, wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Jedną połową ciasta wylepiamy spód tortownicy. Wstawiamy do piekarnika, podpiekamy ok 10 min. W tym czasie kroimy morele, mieszamy z cukrem i listkami tymianku. Wykładamy owoce na podpieczony spód.
Wyjmujemy z lodówki drugą część ciasta, kruszymy na owoce.
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.

Pieczemy przez ok. 30 minut.

Upieczone i wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.



Smacznego!





• • •
Easy cake with apricots and crumble. /Inspiration - White Plate. I used a springform pan with a diameter of 20 cm/

100 g unsalted butter 180 g all purpose wheat flour 80 g icing sugar 1/2 teaspoon baking powder
400 g apricots, cut into quarters 1 teaspoon of fresh thyme 40 - 50 g sugar 1 tbsp flaked almonds
icing sugar, for dusting

For the pastry, put the flour, butter, sugar and baking powder into the food processor, process until the mix starts to bind. Gather it together, divide it into two parts, put in the refrigerator for about 30 minutes.
Preheat oven to 180 degrees C.
One half of the pastry roll quite thinly and use to linn the bottom of baking tin. Put it in the oven, bake for about 10 minutes. In meantime cut apricots, mix them with sugar and thyme. Put fruits on the baked pastry.
Take out the rest of the pastry from the fridge, make a crumble. Sprinkle the top of the cake with almonds.
Bake for about 30 minutes.
Sprinkle with caster sugar before serving.


Zdjęcie - Łatwe ciasto z morelami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Łatwe ciasto z morelami i kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką
1

Drożdżówka z brzoskwiniami i k…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kruche ciasto z nektarynkami
1

Kruche ciasto z nektarynkami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto pianka cytrynowa
2

Ciasto pianka cytrynowa

Beti Beti
kruche babeczki

Kruche ciasto z brzoskwiniami
2

Kruche ciasto z brzoskwiniami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto jogurtowe – prosty przepis
5

Ciasto jogurtowe – prosty prze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i morelami
1

Kruche ciasto z budyniem i mor…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku