Łatwe ciastka francuskie z kremem budyniowym i owocami
Dziś przepis mocno na skróty, ale i takie przecież każdemu z nas zdarza się czasem przygotować, szczególnie gdy goście w drodze, a my nie mamy czasu/ochoty na spędzanie długich godzin w kuchni. Na skróty idziemy tu dwa razy: po pierwsze wykorzystamy gotowe ciasto francuskie (najlepiej zadbajcie o kupno takiego dobrego, na maśle), po drugie- do przygotowania kremu przyda się paczka poczciwego budyniu waniliowego. Potem tylko kilka kuchennych trików i możemy cieszyć się cudnymi, letnimi babeczkami z kremem i owocami!
Nie będę tu określać proporcji na konkretną liczbę sztuk, bo zależeć to będzie od tego, jak duże ciasteczka upieczecie i jak hojnie napełnicie je kremem.
Uzupełnieniem francuskich ciasteczek/babeczek z kremem są Wasze ulubione owoce. Ja użyłam tych najbardziej sezonowych w tym momencie czyli świeżych truskawek i przesmażonego na maśle, z odrobiną cukru, rabarbarem.
A oto jak przygotować babeczki krok po kroku:
Z kawałka schłodzonego ciasta francuskiego wykrój kształt koła:
Brzeg posmaruj roztrzepanym jajkiem:
Wykrój drugi okrąg tej samej wielkości, a w jego środku drugi- o mniej więcej centymetr mniejszy:
Sklej obie części ciasta, a środek nakłuj widelcem. Rant posmaruj roztrzepanym jajkiem, opcjonalnie posyp brzeg grubym cukrem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz aż ciasto lekko się zarumieni, ok. 10-12 minut. Po wyjęciu z pieca, używając łyżeczki, warstwę jeszcze ciepłego ciasta wewnątrz babeczki przyciśnij do dna, aby stało się płaskie i cienkie:
Gotowe korpusy babeczek napełnij schłodzonym kremem i ozdób owocami.
Składniki:- ciasto francuskie - 1 opakowanie, schłodzone
- jajko - 1 szt, roztrzepane
- cukier - 1-2 łyżki
- krem:
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 375 ml
- masło - 130 g
- cukier puder - do smaku, ok. 4 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Przepis na przygotowanie babeczek znajdziesz w opisie obok, przy zdjęciach pokazujących ten proces „krok po kroku”.
Krem:
Podałam proporcje do zastosowania w przypadku budyniu na 0,5 litra mleka, do którego zgodnie z informacją na opakowania dodać należy 2 łyżki cukru.
Budyń przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu, dodaj jednak mniej mleka (375 ml) i o 2 łyżki więcej cukru. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem kremu, aby budyń zupełnie ostygł. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.
W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej z esencją waniliową. Ma być kremowe i lekkie. Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. W razie konieczności dodaj więcej cukru (na tym etapie- pudru), do smaku.
Kremem napełni babeczki, podawaj z owocami sezonowymi.