Lasagne z dyni i ricotty

Lasagne z dyni i ricotty

Bohaterką dzisiejszego wpisu jest dynia. Moje ulubione warzywo w tym jesiennym okresie. Przygotowywane do jedzenia, wykorzystywane, jako dekoracja domu. W szare dni pociesza, bo udaje słońce.

Zdjęcie - Lasagne z dyni i ricotty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lasagne z dyni i ricotty

1 kg miąższu dyni

150 g parmezanu

250 g ricotty

200 ml 36% śmietany

duża garść świeżych ziół, u mnie lubczyk

12 płatów lasagne

oliwa z oliwek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dynię kroję w dużą kostkę i układam w żaroodpornym naczyniu. Skrapiam ją kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, mieszam i piekę przez 30 minut w 200 stopniach. Odstawiam, by przestygła.

Makaron przez kilka minut gotuję w osolonym wrzątku. Przelewam chłodną wodą i rozkładam na ręczniku papierowym.

W mieseczce mieszam śmietanę  z 50 g drobno startego parmezanu.

W drugim naczyniu mieszam ricottę z posiekanymi ziołami i 70 g drobno startego parmezanu.  Masę tę delikatnie łączę z ostudzoną dynią. Przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dno żaroodpornego naczynia nakładam połowę śmietany z serem. Na tej masie rozkładam 1/3 makaronu. Na płatach makaronu rozkładam połowę masy dyniowej. Na masie dyniowej znów układam makaron, a na nim resztę masy z dynią. Ostatnią warstwę makaronu przykrywam śmietaną z parmezanem. Górę posypuję resztką parmezanu startą na grubych oczkach. Ozdabiam listkami ziół i piekę w 180 stopniach przez ok. pół godziny.

Zdjęcie - Lasagne z dyni i ricotty  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów