Lasagne klasyczna

Lasagne klasyczna

Lasagne alla bolognese – klasyk wśród lasagne. To właśnie ta pasta, za którą szaleje Garfield. Zresztą czy tak naprawdę ktoś mu się dziwi? Bo ja na pewno nie. Sama też za nią szaleję. A On po zjedzeniu stwierdził, że to była najlepsza lasagne jaką zrobiłam. Aż chce się natychmiast powtórzyć ;) I mimo, że jest to jedna z najbardziej pracochłonnych past to naprawdę warto poświęcić jej trochę czasu, aby później móc delektować się tym cudem. A Wy robiliście już ten makaron? Jeśli nie to czas najwyższy ;)

 Zdjęcie - Lasagne klasyczna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • Ok. 9 surowych płatów lasagne (lub inna ilość – zależy od wielkości naczynia)
  • 100g parmezanu lub dziugasa
  • Kawałeczek masła

Warstwa mięsna (sos bolognese):

  • 300g mielonej wołowiny (ewentualnie mięso mieszane, ale lepsza jest sama wołowina)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 80g wędzonego boczku
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów + ewentualnie 2-3 łyżeczki koncentratu
  • 1 łyżeczka oregano + opcjonalnie inne zioła (np. bazylia lub rozmaryn)
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz

Beszamel:

  • 25g masła
  • 25g mąki
  • 600ml mleka
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Sposób przyrządzenia:

Cebulę i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, seler i boczek w cienkie paski, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać marchewkę, seler, czosnek i boczek i smażyć wszystko zacznie się rumienić. Dodć mięso i na dużym ogniu smażyć, mieszając tak, aby mięso rozdzielić w malutkie grudki. Gdy mięso zacznie się rumienić zalać je winem i odczekać 2 minuty, aż większość odparuje. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła. Doprawić do smaku. Dusić ok. 30-40 minut na wolnym ogniu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję.

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło i dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gdy mąka zacznie bulgotać (ma być wciąż jasna) Dolać mleka i energicznie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki – idealna do tego celu jest trzepaczka. Zagotować bardzo często mieszając. Gdy sos zgęstnieje doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

Prostokątne naczynie do zapiekania wysmarować masłem  ułożyć na dnie płaty lasagne. Polać porcją beszamelu, rozprowadzić dokładnie. Nałożyć porcję sosu bolognese i przykryć kolejną warstwą makaronu, docisnąć. Powtórzyć warstwy zużywając resztę składników, kończąc na beszamelu. Parmezan zetrzeć na tarce i posypać dokładnie wierzch. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st C.

Smacznego!

 Zdjęcie - Lasagne klasyczna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wskazówki:

- Jeżeli chcecie, aby wasza lasagne była bardzo serowa możecie przełożyć każdą warstwę parmezanem lub innym ulubionych serem, ale uwaga – taka lasagne jest o niebo bardziej kaloryczna (a już  w pierwszym wydaniu jest małą bombą)!

 

- Warto jest zrobić odrobinę rzadszy sos beszamel, a złożoną lasagne  wstawić na co najmniej godzinę (lub nawet noc) do lodówki. W ten sposób surowy makaron układany w foremce zmięknie i po upieczeniu na pewno będzie ugotowany. A my mamy dużo mniej pracy nie musząc obgotowywać płatów.

 

- Po upieczeniu lasagne należy odstawić na co najmniej 10-15 minut. W tym czasie się lekko „zetnie” i będzie dawała się dużo łatwiej kroić i nakładać.

 

- Sos bolognese możemy bez dużego zwiększenia nakładu pracy przygotować w większych ilościach  i zamrozić. W ten sposób będziemy mieć błyskawiczną porcję sosu do makaronu lub przyspieszymy o połowę przygotowanie lasagne następnym razem.

 

- Warto zakupić w supermarkecie aluminiowe foremki do pieczenia i mrożenia (takie jak na zdjęciu) i zrobić od razu 2 lasagne. Praca prawie ta sama, a druga lasagne po upieczeniu i wystudzeniu chowacie do zamrażarki i następnym razem cieszycie się tym pysznym daniem w kilkanaście minut.

 

Mam nadzieję, że wskazówki się przydadzą i uznacie przyrządzenie tego dania za całkiem proste i wcale nie aż takie pracochłonne :)

Zdjęcie - Lasagne klasyczna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów