Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska

Wprawdzie tłusty czwartek już minął, ale przepisy na pączki i faworki wciąż cieszą się sporym zainteresowaniem. Szczególnie te, którym nie trzeba poświęcać zbyt wiele czasu. Taki jest lany chrust – raz dwa i gotowe! Na dodatek przygotowanie tych faworków to świetna zabawa. Młodsze dzieci z pewnością chętnie z naszą pomocą będą wyciskały ciasto, a starsze dadzą radę sobie nawet same.

Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!

Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne „koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są.

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Lany chrust Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 mins

Ekspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.

Rodzaj Dania: Deser Składniki
  • 3 żółtka
  • 3 białka jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
dodatkowo:
  • 1 l oleju do smażenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie krok po kroku
  1. Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.

  2. Białka oddziel od żółtek.

  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach i delikatnie wymieszaj.

  4. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  5. Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.

  6. Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.

  7. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.

Uwagi do Przepisu

Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Zdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLany chrust – faworki – szybka słodka przekąskaZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodneZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDonuty – pączki z dziurkąZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałoweZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiHolenderskie Oliebollen – pączki z jabłkamiZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMalasadas – portugalskie pączki – przepisZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCenci – włoskie faworki – kruche i delikatneZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżoweZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiEkspresowe mini pączkiZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKlasyczne faworki – chrust, chruściki – przepisZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCzekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowymZdjęcie - Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChurros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego

Przepisy z tych kategorii

Chrust
1

Chrust

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Lany chrust (cynamonowy)

Lany chrust (cynamonowy)

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczone donuty - pączki z dziurką dla NieAlergika
1

Pieczone donuty - pączki z dzi…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Chrust czyli faworki wg Dislowej
9

Chrust czyli faworki wg Dislow…

Laura Laura
Cafe Babilon

Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami

Ciasteczka kakaowe z żurawiną…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
1

Gulab jamun - indyjskie pączki…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
1

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Marcepanowe babeczki z żurawiną
1

Marcepanowe babeczki z żurawin…

Beti Beti
kruche babeczki