Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!
Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne „koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są. Drukuj Lany chrust Czas Przygotowania 10 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 20 minsEkspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.
Rodzaj Dania: Deser Składniki- 3 żółtka
- 3 białka jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
-
Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C.
-
Białka oddziel od żółtek.
-
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach i delikatnie wymieszaj.
-
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
-
Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą.
-
Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron.
-
Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem.
Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.
Zobacz inne przepisy na pączki i faworki Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąskaPączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodneDonuty – pączki z dziurkąCartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałoweHolenderskie Oliebollen – pączki z jabłkamiMalasadas – portugalskie pączki – przepisCenci – włoskie faworki – kruche i delikatneTradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżoweEkspresowe mini pączkiKlasyczne faworki – chrust, chruściki – przepisCzekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowymChurros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego