Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
 
            Lany chrust to przede wszystkim chrupiące kawałki ciasta, ale jego ważną zaletą są te fantazyjne kształty. Nigdy do końca nie wiadomo, co wyciągnie się z garnka. Moim dzieciom tylko to wystarczyło do zabawy w odczytywanie kształtów – faworek w dłoń i zabawa gotowa. Wyobrażam sobie wylewanie takiego ciasta zamiast wosku do wody w andrzejki. To byłoby coś! Byłaby to zdecydowanie najsmaczniejsza wróżba!
Pomijając jednak to dybanie i bajanie, zapewniam, że kto raz spróbuje zrobić lany chrust, ten na zawsze zostanie jego fanem. Im cieńszą strużką wylewa się ciasto na rozgrzany olej, tym chrust jest bardziej chrupiący. Najlepiej jednak iść na żywioł. Takie nierównomierne „koszyczki” wyglądają bardzo efektownie i wcale nie wyglądają na takie proste, jakie w rzeczywistości są.
 Drukuj
		
	
	Lany chrust
		
				
			Czas Przygotowania
			10 mins
		
							
				Czas Gotowania
				10 mins
			
							
				Czas Całkowity
				20 mins
		
			Drukuj
		
	
	Lany chrust
		
				
			Czas Przygotowania
			10 mins
		
							
				Czas Gotowania
				10 mins
			
							
				Czas Całkowity
				20 mins
			
				 
	
		
		Ekspresowy sposób na faworki - przekąska nie tylko karnawałowa.
Rodzaj Dania: Deser Składniki- 3 żółtka
- 3 białka jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 l oleju do smażenia
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 
										Do szerokiego garnka wlej olej i rozgrzej do 160-180°C. 
- 
										Białka oddziel od żółtek. 
- 
										Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodaj przesianą mąkę w dwóch partiach i delikatnie wymieszaj. 
- 
										Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
- 
										Pianę z białek dodaj do ciasto w dwóch-trzech partiach i ostrożnie i delikatnie połącz ze sobą. 
- 
										Ciasto (o konsystencji ciasta na pancakes lub gofry) przelej do rękawa cukierniczego lub woreczka. Użyj tylki z okrągłą końcówką lub odetnij rożek woreczka. Wycistaj coasto na rozgrzany olej porcjami, tworząc fantazyjne kształty. Smaż na złoty kolor z obu stron. 
- 
										Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowy chrust oprósz cukrem pudrem. 
Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu.

 Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne
Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne Donuty – pączki z dziurką
Donuty – pączki z dziurką Cartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałowe
Cartellate – rozetki na winie – włoskie róże karnawałowe Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami
Holenderskie Oliebollen – pączki z jabłkami Malasadas – portugalskie pączki – przepis
Malasadas – portugalskie pączki – przepis Cenci – włoskie faworki – kruche i delikatne
Cenci – włoskie faworki – kruche i delikatne Tradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżowe
Tradycyjne pączki z marmoladą – przepis na domowe pączki drożdżowe Ekspresowe mini pączki
Ekspresowe mini pączki Klasyczne faworki – chrust, chruściki – przepis
Klasyczne faworki – chrust, chruściki – przepis Czekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowym
Czekoladowe pieczone pączki z kremem mandarynkowym Churros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego
Churros – karnawałowe paluchy z ciasta parzonego                 
            