Kutia wigilijna

Do trzech razy sztuka:) Myślę, że tym razem się uda i komputer nie zwariuje od słodkości.

W ubiegłym roku nie mogłam poradzić sobie z kutią. Pierwszy przepis na kutię poszedł w siną dal. Założył czapkę niewidkę i bawi się w ciuciubabkę. Drugi wpis był bez zdjęcia a tego strasznie nie lubię w moich bazgrołach. Feralne wpisy wciągnęła rura od odkurzacza. Tym razem musi się udać:)

1 szklanka suchego maku

1,5 szklanki pszenicy

1 szklanka mleka

1/2 szklanki miodu

1 garstka rodzynek

1 garstka orzechów laskowych

1 garstka migdałów (płatki)

1 garstka pomarańczy kandyzowanej w kostce

Pszenicę wypłukać w wodzie.

Mak zalać mlekiem i gotować tak długo aż mleko odparuje. To samo robimy z pszenicą, tylko gotujemy w wodzie.

Orzechy, migdały, rodzynki moczymy w przegotowanej wodzie około 10/15 minut.

Do ostudzonego maku wrzucamy wszystkie składniki. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy.

Przepisy z tych kategorii

Kutia
2

Kutia

cayenne cayenne
Błahostki

Kutia
4

Kutia

gania gania
My cuisine

Makaron z makiem

Makaron z makiem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Korzenny fondant czekoladowy

Korzenny fondant czekoladowy

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Makiełki z cytrynowymi krakersami

Makiełki z cytrynowymi krakers…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Paluchy chlebowe z czarnuszką
2

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące batoniki migdałowe z amarantusem i czekoladą

Chrupiące batoniki migdałowe z…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą
2

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Miękkie pierniczki
1

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!