Kuskus z rodzynkami, karmelizowanym fenkułem i migdałami
Dzisiaj zapraszam na szybki i dość nietypowy obiad: kuskus z lekko skarmelizowanym koprem włoskim, rodzynkami namoczonymi w soku z mandarynki i płatkami migdałowymi. Fenkuł, który dobrze się komponuje z wieloma składnikami i ma intrygujący aromat, sprawia, że smak dania jest wielowymiarowy i zaskakujący. Rodzynki dzięki namoczeniu w soku zyskują naprawdę wiele, a uprażone migdały dodają całości "chrupiącego" akcentu. Polecam, bo to proste i pyszne danie.
Kuskus z rodzynkami,
karmelizowanym fenkułem i migdałami
- 50g rodzynek
- sok z 1 mandarynki
- 1/2 małego fenkułu
- sól, pieprz
- 30g migdałów w płatkach
- 1 mała szalotka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki białego octu winnego
- 60g kuskusu
Rodzynki namoczyć w soku wyciśniętym z mandarynki i odstawić.
Fenkuł pokroić na cząstki, doprawić i podsmażyć na połowie oliwy, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i odstawić.
W małej miseczce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, ocet i resztę oliwy.
Do innej miski wsypać kuskus i szczyptę soli, zalać wrzącą wodą i odstawić do nasiąknięcia.
Wymieszać z rodzynkami, szalotką z oliwą i pieprzem do smaku.
Przełożyć na talerz, ułożyć na wierzchu kawałki fenkułu i posypać migdałami.
Pomysł stąd.
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 640 kcal