Kuskus z kurczakiem i warzywami
Składniki:
Kurczak:
- 4 małe podudzia z kurczaka
- 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 2 łyżeczki przyprawy do kebaba
- sól
- pieprz do smaku
Kuskus:
- 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia (250 g)
- 1 duża czerwona cebula
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g kuskusu
- 1 cytryna
- ½ pęczka natki pietruszki
- 100 g sera feta lub innego solankowego
- 2 gałązki świeżej bazylii
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Mięso umieść w misce i natrzyj olejem z przyprawami. Odstaw do lodówki na całą noc do zamarynowania.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię (bez obierania) w kostkę, pomidorki na pół.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200ºC. Mięso i warzywa ułóż na blaszce. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dołóż pomidory, piecz dalej przez 20 minut do miękkości warzyw i mięsa.
Krok 3
Kuskus przygotuj według opisu na opakowaniu. Dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki.
Kaszę nałóż na talerze, dodaj mięso, posyp serem oraz świeżą bazylią.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina + dodatkowo marynowanie mięsa
Okazja: obiad
Poziom trudności: średnio trudne