Kuskus z kurczakiem i warzywami

Kuskus z kurczakiem i warzywami
Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:


Kurczak:

  • 4 małe podudzia z kurczaka
  • 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
  • 2 łyżeczki przyprawy do kebaba
  • sól
  • pieprz do smaku

Kuskus:

  • 2 łyżki oleju Vita rzepakowego z dodatkiem lnianki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia (250 g)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g kuskusu
  • 1 cytryna
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 100 g sera feta lub innego solankowego
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso umieść w misce i natrzyj olejem z przyprawami. Odstaw do lodówki na całą noc do zamarynowania.

Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę i cukinię (bez obierania) w kostkę, pomidorki na pół.

Piekarnik nagrzej do temperatury 200ºC. Mięso i warzywa ułóż na blaszce. Piecz pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, dołóż pomidory, piecz dalej przez 20 minut do miękkości warzyw i mięsa.

Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Kuskus przygotuj według opisu na opakowaniu. Dopraw sokiem z cytryny i wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki.

Kaszę nałóż na talerze, dodaj mięso, posyp serem oraz świeżą bazylią.

Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 1 godzina + dodatkowo marynowanie mięsa

Okazja: obiad

Poziom trudności: średnio trudne

Zdjęcie - Kuskus z kurczakiem i warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów