Kurczak zapiekany z warzywami i wędzoną mozzarellą
To kolejny przepis na szybki obiad – co zrobić, takie życie, że przeważnie muszę gotować szybkie i proste potrawy. Nie zmienia to jednak faktu, że uwielbiam sięgać po coraz to nowe przepisy ;)
Tym razem zapiekłam kurczaka z warzywami na patelni. W ten sposób otrzymałam szybkie danie jednogarnkowe (a właściwie jednopatelniowe), a ilość naczyń do mycia została ograniczona do minimum (ku uciesze małżonka mego.
Przy okazji spróbowałam także wędzonej mozzarelli. Jest bardzo smaczna, ale niestety stosunkowo droga i nie wszędzie dostępna, dlatego jeśli nie uda się wam jej kupić, użyjcie innego wędzonego sera, na przykład rolady ustrzyckiej.
KURCZAK ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I WĘDZONĄ MOZZARELLĄ
(2 porcje)
2 małe filety z piersi kurczaka,
½ cukinii,
½ bakłażana,
½ cebuli,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
1 pomidor,
ok. 75g wędzonej mozzarelli (lub innego wędzonego sera),
1 łyżka oliwy,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
suszona lub świeża bazylia
Cebulę pokroić w dość grube paski, cukinię w półplasterki a bakłażana w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, a gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, cukinię oraz bakłażana, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć, mieszając, ok. 5 minut.
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć na warzywach. Posypać kukurydzą. Pomidory pokroić w ósemki i ułożyć na kurczaku. Oprószyć bazylią. Całość posypać startym serem. Patelnię stawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekać około 15 minut.
W przypadku braku patelni dostosowanej do pieczenia w piekarniku, można bakłażana i cukinię przełożyć do żaroodpornego naczynia, na to dać kurczaka i resztę składników i zapiec.
(przepis z jednego ze starych numerów „Poradnika Domowego” z moimi zmianami)