Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami
Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad jednogarnkowy. Kurczak duszony w delikatnym sosie z pieczarkami i szparagami, a następnie zapieczony pod warstwą z mozzarelli i parmezanu. Łatwy, szybki i przyjemny obiad w zabieganym tygodniu, a poza tym generujący mało zmywania, gdyż przygotowuje się go w dosłownie jednej patelni:) Podałam go z makaronem, polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak zapiekany ze szparagami
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojonych w grubą kostkę
- 1/4 łyżeczki pieprzu chilli cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 200 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojonych na 2 cm kawałki
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 3/4 szklanki mleka
- 50 g twarogowego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1/3 szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Dopraw kurczaka solą, pieprzem i pieprzem cayenne i wymieszaj. Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, dostosowaną do zapiekania w piekarniku, jeżeli takiej nie posiadasz to przed włożeniem do piekarnika przełóż danie do naczynia zapiekania. Dodaj 2 łyżki oleju, włóż kurczaka i podsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przełóż kurczaka na talerz i odstaw.
- Dodać olej do patelni jeżeli to konieczne, włóż cebulę i czosnek i smaż przez 1 minutę, po czym dodaj grzyby wraz ze szparagami i dopraw solą i pieprzem. Smaż warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć.
- Posyp warzywa mąką i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj kurczaka ponownie do patelni i wymieszaj.
- Wlej bulion i mleko i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje, po czym wmieszaj serek twarogowy.
- Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj większą część startych serów, dopraw do smaku jeżeli to konieczne, wmieszaj jogurt i posyp resztą wierzch dania.
- Włóż patelnię do piekarnika i zapiekaj aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, po czym podawaj z ulubionym makaronem.
Smacznego!
English version
Creamy chicken and sparagus bake
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken breasts, cut into bite sized pieces
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- salt and pepper to taste
- 2 tablespoons oeaspoons olive oil
- 1/2 onion, diced
- 1 clove of garlic, minced
- 200g sliced mushrooms
- 200g green asparagus, cut in 2 cm pieces
- 2 tablespoons flour
- 3/4 cup chicken stock
- 3/4 cup milk
- 50 g cream cheese
- 1/2 cup Greek yogurt
- 1/2 cup shredded mozzarella cheese
- 1/3 cup shredded parmesan cheese
Preparation:
- Season the chicken with salt, pepper and cayenne pepper. Heat a large skillet over medium-high heat add 2 tbsp of oil and add the chicken.Cook until lightly browned, about 4 minutes, remove the chicken onto a plate and set aside.
- Add oil the skillet and add in the onion and garlic , cook for 1 minute, add in the mushrooms and asparagus and season with salt and pepper. Cook the vegetables for another 2-3 minutes or until they start to soften.
- Sprinkle the flour over the top of the vegetables and stir together until the flour taste is cooked off, about 1 minute. Add the chicken back in with the vegetables.
- Add in the chicken stock and milk and stir together until smooth. Cook for 2-3 minutes or until the sauce has thickened and add in the cream cheese and stir together until smooth.
- Remove the skillet from the heat and stir in most of the gruyere and cheddar cheese until melted, reserve a little cheese for the top of the casserole. Stir in the Greek yogurt until smooth then top the casserole with the remaining cheese.
- Place in the oven and broil until the cheese is melted and starts to turn golden brown and serve!
Enjoy!