Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem

Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem
Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z ziołowo-cytrynowym majonezem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
na majonez:
  • 180 ml oleju słonecznikowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2 żółtka o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżki octu winnego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 170°C.


Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy masło i olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, po czym smażymy kurczaka na złoto i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Na tłuszcz ze smażenia dorzucamy nieobrane ząbki czosnku i gałązki tymianku, wlewamy ½ szklanki gorącej wody oraz sok z cytryny. Całość zagotowujemy i wlewamy do kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika, na ok. 45-60 min.


Majonez:

Za pomocą miksera ubijamy żółtka z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie bardzo powoli dolewamy słonecznikowy olej Kujawski - na początku po kilka kropel. Z czasem, kiedy majonez zacznie gęstnieć i nabierać jasnej barwy, dolewamy olej trochę szybciej. Dodajemy ocet i miód, miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno posiekanym tymiankiem.


Świeży, tłoczony na zimno i nieoczyszczony olej roślinny odznacza się delikatnym smakiem i aromatem typowym dla nasion, z których został wytłoczony.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów