Kurczak z sezamem i warzywami
            Polecam dzisiaj smaczne danie z kurczaka z aromatycznym sezamem i chrupkimi warzywami. W orginalnym przepisie wystąpił indyk jednak ja użyłam kurczaka bo indyk nie zawsze jest dostępny. Danie można podać z chińskim makaronem , ja tym razem zdecydowałam się na ryż. Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Źródło: Wendy Hobson 1000 klasycznych potraw chińskich
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
 - 2 łyżki oleju arachidowego
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
 - 80 ml bulionu drobiowego
 - ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
 - 4 łyżki sezamu
 - 2 czerwone papryki (lub różnokolorowe)
 - 2 marchewki
 - 1 cebula
 - kilka plastrów ananasa
 - 2 łyżki oleju arachidowego
 - 1 łyżeczka oleju sezamowego
 
Papryki pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paski. Ananasa, cebulę i marchewki również pokroić. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. W miseczce wymieszać sos sojowy, bulion, skrobię i cukier. W woku rozgrzać olej i smażyć kurczaka ok. 3-4 minuty. Wyjąć i odstawić. W woku rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilka minut, aż zmiękną, ale pozostaną kruche. Dodać sos sojowy i olej sezamowy. Całość wymieszać, dobrze podgrzać i wyjąć z woka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do woka wrzucić ponownie kurczaka, przecisnąć przez praskę czosnek i całość zalać sosem. Doprowadzić do zagotowania, potrzymać na ogniu ok. 2-3 minut. Dodać sezam, wymieszać i natychmiast podawać.
Smacznego:)