Kurczak z sałatką z bobu i pomidorów
 
            Pyszna, zdrowa, a zarazem niezbyt kaloryczna potrawa, idealna na lipcowy obiad. Bób i pomidory koktajlowe – to co najlepsze latem, no i kurczak, czyli coś dla mięsożerców ;) 
 Do tego dania nie trzeba już ziemniaków ani ryżu, bo serwowana na ciepło sałatka jest naprawdę nieźle sycąca. Chociaż, jeśli ktoś chce – można podać dodatkowo bagietkę.
 
 
  
 
 KURCZAK Z SAŁATKĄ Z BOBU I POMIDORÓW
 (2 porcje)
 2 filety z piersi kurczaka,
 3 ząbki czosnku,
 300g bobu,
 250g pomidorków koktajlowych,
 1 cebulka dymka,
 1 łyżka oliwy,
 1 łyżka masła,
 zioła prowansalskie,
 sól i pieprz
 
 Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, jednym przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oliwą. Odstawić do lodówki na godzinę. 
 Bób gotować 7 minut, przelać zimną wodą i obrać z łupinek. 
 Cebulkę dymkę pokroić na ćwiartki. Dwa pozostałe ząbki czosnku – w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki. 
 Filety z kurczaka usmażyć na patelni – najpierw na mocniejszym ogniu, później na większym, po kilka minut z każdej strony, aby usmażyły się w środku. 
 Na drugiej patelni (lub w rondlu) stopić masło i zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać bób i dusić 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidorki koktajlowe, doprawić solą i pieprzem. Dusić kolejne 3-4 minuty, aż pomidory zmiękną. 
 Usmażonego kurczaka podawać razem z bobem i pomidorkami. 
 
 
 (przepis z magazynu „Kuchnia” 6/2011)
 
  
 
 
  
 
 
            