Kurczak z pomarańczą

Kurczak z pomarańczą
Wspólne gotowanie weszło nam już chyba prawie w nawyk. Kiedy za długo czegoś wspólnego nie ma jakoś tak się trochę "tęskni". Tym razem wybór przepisu padł na mnie. Wybrałam pieczonego kurczaka na niedzielny obiad wg przepisu Jamiego Olivera. Wspólnie gotowały: Ja, Kasia, Iza, Asia, Magda.
Poniżej jego przepis z moimi zmianami.

Kurczak z pomarańczą
  • 2 kg kurczaka (mój miał 1,5kg)
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 2 kg ziemniaków, obranych (ja dałam 5 ziemniaków, 2 pataty, 2 marchewki)
  • 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana (ja dałam 1 pomarańcz)
  • 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki
  • garść świeżego tymianku
  • oliwa
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 cytryna w plasterkach obtoczona w cukrze
Zdjęcie - kurczak z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNatrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu, skropić oliwą - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki (ziemniaki, pataty, marchewkę) na kawałki, włożyć do wody z całą cytryną (pomarańczą) i ząbkami czosnku, gotować przez 10 minut.

Odcedźcie i odparujcie, wyjmijcie cytrynę (pomarańcz) i czosnek. Gorącą cytrynę (pomarańcz) nakłujcie delikatnie ok. 10 razy. Kurczaka nafaszerujcie ząbkami czosnku, cytryną (pomarańczą) w całości i tymiankiem, umieśćcie na blasze i pieczcie przez 45 minut w 190st.C.

W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczcie ziemniaki (ziemniaki, pataty, marchewkę) z listkami rozmarynu (dałam pół na pół z tymiankiem) i pieczcie kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki (ziemniaki, marchewka, pataty) zarumienią się. Po 30 minutach dorzuciłam plasterki cytryny obtoczone w cukrze i piekłam jeszcze 15 minut. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.

Zdjęcie - kurczak z pomarańczą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów