Kurczak z pieczarkami w sosie porowym
Cos fajnego smacznego i szybkiego w przygotowaniu z trzech składników można wyczarować fajne danie. Podajemy je z ryżem , kasza lub ziemniaczkami. dla leniwych podajemy z świeżym chlebkiem .
Kurczak z pieczarkami w sosie porowym
Składniki:
2 piersi z kurczaka
25 dag pieczarek
1 por
sól morska
pieprz
masło klarowane
1 szklanka śmietany 30 %
2 ząbki czosnku
wino białe 50 ml
Pora myjemy i kroimy w plasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kawałki .
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę . Dodajemy do niej wyciśnięty czosnek , sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy .
Na maśle klarowanym podsmażamy kawałki kurczaka , dodajemy pokrojone pieczarki i na koniec pokrojony por.
Wszystko razem smażymy , dolewamy 50 ml wina białego - redukujemy alkohol.
Zalewamy śmietaną. Gotujemy chwilę ,aż sos lekko zgęstniej. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.