Kurczak z pieczarkami, papryką i pędami bambusa
Ludzie myślą, że jak się prowadzi bloga kulinarnego to pół dnia spędza się w kuchni. Często słyszę, że na takie hobby to trzeba mieć czas. A ja wiem, że to tylko kwestia dobrej organizacji. Trzeba wcześniej pomyśleć, żeby mięso z zamrażarki wyjąć albo po drodze coś kupić. Ja po przyjściu z pracy często mam tylko godzinę na zrobienie obiadu ( z jedzeniem włącznie). Przejrzałam swoje przepisy i zauważyłam, że większość z nich jest ekspresowa. Dzisiejsze danie, także do takich należy. Specjalnie patrzyłam na zegarek- robiłam je dokładnie 23 minuty. Danie można podać z ryżem ja oczywiście wolałam makaron, użyłam błyskawicznego chińskiego. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest kolejną propozycją do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 zmielony plaster korzenia imbiru
- 450 g pokrojonego mięsa z kurczaka
- 225 g pieczarek
- 100 g pędów bambusa
- 1 papryka
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 2 łyżki wina ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu tabasco
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
Rozgrzać olej, dodać czosnek oraz imbir i smażyć tak długo aż czosnek zbrązowieje. Dodać kurczaka i podsmażyć na lekko brązowy kolor. Dodać pieczarki, pędy bambusa oraz paprykę i podsmażyć. Wlać bulion, wino, sos sojowy, i sos tabasco. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż kurczak będzie miękki. Zmieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, aż sos zrobi się klarowny i zgęstnieje.
Smacznego:)