Kurczak z fasolką szparagową
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Szybkie i bardzo dobre danie mięsne z dodatkiem warzyw. Wszystko w jednym sosie na jednej patelni:) Pasuje do ziemniaków, każdego rodzaju kaszy czy ryżu.
Składniki- udka - 2 szt.
- cebula - 1 szt.
- olej - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czerwona mielona papryka - do smaku
- fasolka szparagowa - 300 g
- suszony tymianek - 1 łyżeczka
- śmietanka 30% - 100 ml
Umyte i oczyszczone udka podzielić na pół. Obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć udka na rumiano z każdej strony. Dodać cebulę i tymianek, przesmażyć razem. Wlać ok. 1 szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić ok. 2o min. Następnie wyspać fasolkę, można mrożoną i dusić ok. 15 min. Jeśli trzeba można dolać 1/2 szklanki wody. Wlać śmietankę i chwilę jeszcze gotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kaszą lub ryżem, ew. z ziemniakami.
Smacznego:)