Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem
Dzisiaj proponuję pyszne , szybkie i proste w wykonaniu danie z chińskiego makaronu (który bez problemu dostaniecie w większości marketów) z bakłażanem i kurczakiem. Idealnie doprawione, słodkawe, pachnące curry i kolendrą. Jedyny minus tego dania to to, że sos jest bardzo gęsty i trzeba się trochę postarać, aby dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Przepis pochodzi z broszurki "57 obiadów z kurczaka".
Kurczak z bakłażanem i chińskim makaronem
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- bakłażan
- paczka pszennego makaronu chińskiego
- 2 dymki
- 4 ząbki czosnku
- łyżka curry
- 2 łyżki oleju
- łyżka sosu sojowego
- płaska łyżka cukru
- łyżka skrobi kukurydzianej
- garść listków kolendry
- sól
Na oleju podsmażyć pokrojoną dymkę (szczypior zachować), następnie dodać posiekany czosnek. Kiedy czosnek nieco zmięknie, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. całość oprószyć curry i smażyć często mieszając. Dodać pokrojony w kostkę bakłażan (wcześniej posypany solą i odstawiony na sitku na ok. 1/2 godz). Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać sos sojowy, cukier i łyżkę wody. Zmniejszyć ogień, dusić razem 5 minut. Następnie dodać skrobię kukurydzianą zmieszaną z odrobiną wody, smażyć 1 min, aż sos zgęstnieje. dodać makaron chiński przygotowany wg przepisu na opakowaniu, wymieszać dokładnie i podgrzać. Jeśli trzeba doprawić danie solą i podawać posypane posiekanym szczypiorem i kolendrą.
Smacznego:)