Kurczak winny na fasolce szparagowej
Kolejny już raz fasolka szparagowa staje się głównym towarzyszem mięsa. Tym razem kurczaka w sosie z białego wina. Jest to bardzo dobre połączenie. Kurczak jest aromatyczny, mięciutki a fasolki chyba nie musze rekomendować. Idealnie pasuje do mięsa.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 litr bulionu
- szklanka białego wina
- 300 g fasolki szparagowej
- 1 duża marchew
- sól, pieprz
- tymianek lub inne ulubione zioła
- masło + olej do smażenia
Udka przekroić na pół, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Dodać cebulę, marchewke pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć. Podlać bulionem, dodać zioła i dusić aż kurczak będzie prawie miękki. Dodac fasolkę i dusic jeszcze około 15 minut. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
Smacznego:)