Kurczak stir fry z marchewką i groszkiem
Poniedziałkowo prosty przepis - kurczak stir fry z marchewką i groszkiem. Składniki nie są zbyt wyszukane, ale jeśli lubicie azjatyckie smaki, to okaże się, że doskonale do siebie pasują i będzie to strzał w dziesiątkę!
kurczak stir fry z marchewką i groszkiem - składniki
- 300-400 g udek kurczaka bez kości,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- pęczek zielonej cebulki,
- 300 g mieszanki mrożonego groszku z marchewką,
- 0,5 szklanki oleju arachidowego do smażenia,
- 1-2 szklanki ugotowanego ryżu
sos:
- 60 ml sosu ostrygowego (ok. 1/4 szklanki),
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
- 0,5 łyżki czarnego pieprzu
kurczak stir fry z marchewką i groszkiem - przepis
Kurczaka pokrój w 1,5 cm kostkę, a następnie obtocz w kukurydzianej mące. Strząśnij jej nadmiar. Mięso wrzuć na rozgrzany olej, smaż, aż się zezłoci, odsącz na papierowych ręczniczkach. Na patelni lub w woku zostaw 2 łyżki oleju, resztę zlej. Wrzuć na niego marchewkę z groszkiem i pokrojoną zieloną cebulkę. Duś pod przykryciem, aż będą miękkie. Wymieszaj składniki sosu i wlej na patelnię, dodaj usmażonego kurczaka. Całość zagotuj. Podawaj z ryżem.