Kurczak smażony z chili
Przepis na to bardzo smaczne danie znalazłam u Ireny i Andrzeja. Przypadło mi do gustu jak tylko je zobaczyłam. Wykonuje się go bardzo szybko co jest wielkim atutem.
Składniki na marynatę:
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
- 2 łyżki rybnego sosu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
Smażona cebula:
- 1 duża cebula pokrojona w cienkie plasterki
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju
Glazura:
- 1 lekko ubite białko
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
Do smażenia:
- 3 duże posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka rozgniecionej papryczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 2 posiekane zielone cebulki pokrojone w paski.
Kurczaka wymieszać ze składnikami marynaty i odstawić na 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z kurkumą. Kiedy cebula zacznie brązowieć wyjąć ją z patelni, osączyć na ręczniku papierowym, a pozostały na patelni tłuszcz zachować. Wymieszać składniki glazury, dodać zamarynowane kawałki kurczaka i wstawić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie zagotować wodę. Włożyć kawałki kurczaka i gotować do momentu aż zmieni kolor na biały. Odcedzić. Pogrzać olej na którym smażyła się cebula. Podsmażyć na złoto czosnek z chili i kurkumą. Dodać kurczaka i zieloną cebulkę. Smażyć 2 - 3 minuty. Kurczaka podawać z usmażoną wcześniej cebulą.
Smacznego:)