Kurczak po marokańsku na purée z batatów
Dzisiaj chciałabym podzielić się świetnym przepisem na kurczaka po marokańsku z oliwkami i purée z batatów. Te ostatnie stanowią doskonałą odmianę od zwykłych ziemniaków, z tym że są od nich smaczniejsze i chyba zdrowsze, a do tego mają piękny kolor. Wyjątkowo dobrze pasują do soczystego kurczaka wyraziście doprawionego kuminem i cynamonem. Całość jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu, więc idealnie nadaje się na szybki obiad w tygodniu.
Kurczak po marokańsku
na purée z batatów
- 500g słodkich ziemniaków
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml rosołu drobiowego lub wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 10 czarnych oliwek
- 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
1) Słodkie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować.
2) Wymieszać kumin, cynamon, sól i pieprz i posypać filety.
3) Na patelni rozgrzać połowę oleju i smażyć kurczaka po 3 minuty z jednej strony.
4) Zdjąć go z patelni i odłożyć.
5) Rozgrzać resztę oleju i podsmażyć cebulę pokrojoną w plastry
i wyciśnięty czosnek przez kilka minut.
6) Dodać rosół lub wodę, miód, sok z cytryny i oliwki.
7) Włożyć z powrotem na patelnię kurczaka i gotować przez 10 minut lub aż sos zgęstnieje.
8) Bataty ugnieść, doprawić, wymieszać z większością kolendry lub pietruszki i wyłożyć na talerze.
9) Kurczaka pokroić ukośnie w plastry, ułożyć na purée, posypać resztą kolendry lub pietruszki i polać sosem.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 460 kcal