Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami.
Bez wątpienia jest to danie ekspresowe, jednogarnkowe i doskonałe w smaku. Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Nigelli Lawson. Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Chorizo charakteryzuje się mocnym zapachem. Najbardziej popularne odmiany to chorizo z chili oraz chorizo z papryką. Dzięki aromatom tej kiełbasy nie ma potrzeby używania wielu przypraw. Polecam i życzę smacznego.
Składniki:
( na 4 osoby )
- 4 udka kurczaka,
- 2-3 ziemniaki na osobę (najlepiej młode ziemniaczki)
- 2 duże lub 3 małe czerwone cebule,
- 20 dag kiełbasy chorizo
- łyżka suszonego oregano,
- oliwa,
- sól i pieprz,
Sposób wykonania:
- mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem,
- ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry,
- cebulę obieramy i kroimy w ósemki,
- dno naczynia żaroodpornego skrapiamy delikatnie oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy udka kurczaka a pomiędzy „upychamy” ziemniaki i cebulę, całość posypujemy oregano,
- wierzch delikatnie skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.