Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami.

Bez wątpienia jest to danie ekspresowe, jednogarnkowe i doskonałe w smaku.  Przepis pochodzi z programu telewizyjnego Nigelli Lawson.  Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny.  Chorizo charakteryzuje się mocnym zapachem. Najbardziej popularne odmiany to chorizo z chili oraz chorizo z papryką.  Dzięki aromatom tej kiełbasy nie ma potrzeby używania wielu przypraw.  Polecam i życzę smacznego.

Zdjęcie - Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 4 osoby )

-  4 udka kurczaka,

-  2-3 ziemniaki na osobę (najlepiej młode ziemniaczki)

-  2 duże lub 3 małe czerwone cebule,

-  20 dag kiełbasy chorizo

-  łyżka suszonego oregano,

-  oliwa,

-  sól i pieprz,

 Sposób wykonania:

  1. mięso płuczemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem,
  2. ziemniaki  obieramy, płuczemy i kroimy na ćwiartki lub grube plastry,
  3. cebulę obieramy i kroimy w ósemki,
  4. dno naczynia  żaroodpornego skrapiamy delikatnie oliwą i układamy chorizo, następnie wkładamy udka kurczaka a pomiędzy „upychamy” ziemniaki i cebulę, całość posypujemy oregano,
  5. wierzch delikatnie skrapiamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220˚C na godzinę.

Zdjęcie - Kurczak po hiszpańsku z chorizo i ziemniakami.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy