Kurczak po chińsku z pędami bambusa

Kurczak po  chińsku z pędami  bambusa

Zauważyłam, że makaron najczęściej pojawia się u mnie w dwóch odsłonach: włoskiej albo chińskiej. Kiedyś nie skojarzyłabym makaronu  z Chinami, bo dla mnie to ojczyzna ryżu ale dzisiaj kiedy sięgam do książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska, okazuje się że Chińczycy jedzą go naprawdę dużo,  oczywiście tego specjalnego. Dzisiaj więc będzie u mnie kolejne danie z chińskim makaronem (błyskawicznym). Jest to moja propozycja do akcji Grumków.

Zdjęcie - Kurczak po  chińsku z pędami  bambusa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • 1 strąk zielonej lub czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 3 duże marchewki pokrojone w zapałkę
  •  mała puszka bambusa
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

Umyte i osuszone mięso pokroić w paski. Do mąki dodać sól i pieprz i posypać nią mięso. Na dużęj patelni rozgrzać olej, włożyć paski mięsa obsmażyć je na rumiano. Na patelnie włożyć cebulę i czosnek, smażyć przez 3 minuty, dodać paski papryki i marchewkę, smażyć przez kolejne 6 minut, stale mieszając.Do warzyw na patelni dodać bambus z puszki. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wlać pół szklanki wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem ( a ja podałam z chińskim, błyskawicznym).

Smacznego:)

Kategorie przepisów