Kurczak po chińsku z mango i papryką

Dziś na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi się dodać przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam małe postanowienie, żeby choć trochę odkurzyć bloga. Pomysł na to danie znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale użyte były polędwiczki - ja zamieniłam je na kurczaka i dodałam od siebie marchewkę. Miałam bardzo dojrzałe mango, które częściowo się rozpadło, więc efekt pewnie nie do końca był taki jak zamierzony. Niemniej jednak całość nam smakowała. Bałam się, że będzie mdło, ale nie: lekko słodka potrawa, pełna warzywa, choć może trochę za mało pikantna wg mnie. Warto wypróbować, jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami. Całość podałam z brązowym ryżem. 

Zdjęcie - Kurczak po chińsku z mango i  papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • mango
  • duża czerwona papryka
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 male marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • mała papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Mango i marchewki obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebule w piórka. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z papryczką chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili dodać paprykę i marchew. Smażyć całość na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, a następnie wszystko wyjąć na talerz. Na patelnie wlać łyżkę oleju i podsmażyć na niej kurczaka. Pod koniec dodać podduszone warzywa z mango. Wlać wymieszane ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje (jeśli tak nie będzie można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Wymieszać. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem. Smacznego :) 


Przepisy z tych kategorii

Sałata lodowa z malinami i serem białym

Sałata lodowa z malinami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szybki deser z truskawkami, mascarpone i bezą

Szybki deser z truskawkami, ma…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawki pod kruszonką

Truskawki pod kruszonką

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Puszyste ciasto z truskawkami

Puszyste ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Bób z Pangrattato i burratą

Bób z Pangrattato i burratą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z kapusty pekińskiej – idealna na grilla

Sałatka z kapusty pekińskiej &…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pudding z resztek mlecznego chleba i truskawek. Zero Waste Cooking

Pudding z resztek mlecznego ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Mizeria z cebulą

Mizeria z cebulą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dutch baby, czyli pieczony naleśnik

Dutch baby, czyli pieczony nal…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Szparagi mimosa. Delektuj się tym co najlepsze!

Szparagi mimosa. Delektuj się…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami