Kurczak po chińsku z mango i papryką

Dziś na blogu nasz wczorajszy obiad. Rzadko zdarza mi się dodać przepis od razu po wykonaniu potrawy, ale mam małe postanowienie, żeby choć trochę odkurzyć bloga. Pomysł na to danie znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. W oryginale użyte były polędwiczki - ja zamieniłam je na kurczaka i dodałam od siebie marchewkę. Miałam bardzo dojrzałe mango, które częściowo się rozpadło, więc efekt pewnie nie do końca był taki jak zamierzony. Niemniej jednak całość nam smakowała. Bałam się, że będzie mdło, ale nie: lekko słodka potrawa, pełna warzywa, choć może trochę za mało pikantna wg mnie. Warto wypróbować, jeśli lubicie połączenie mięsa z owocami. Całość podałam z brązowym ryżem. 

Zdjęcie - Kurczak po chińsku z mango i  papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • mango
  • duża czerwona papryka
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 male marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • mała papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ew. łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sos:

  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru (np. trzcinowego)

Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić w paski. Doprawić solą i pieprzem. Mango i marchewki obrać i pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebule w piórka. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, następnie drobno posiekać. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Na łyżce oleju podsmażyć cebulę z papryczką chili, imbirem i czosnkiem. Po chwili dodać paprykę i marchew. Smażyć całość na większym ogniu przez około 3 minuty. Dodać mango i wymieszać. Smażyć razem przez ok. 2 minuty, a następnie wszystko wyjąć na talerz. Na patelnie wlać łyżkę oleju i podsmażyć na niej kurczaka. Pod koniec dodać podduszone warzywa z mango. Wlać wymieszane ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotować na dużym ogniu przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje (jeśli tak nie będzie można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Wymieszać. Podawać z ryżem, posypane szczypiorkiem. Smacznego :) 


Przepisy z tych kategorii

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Prosta tarta z jabłkami
1

Prosta tarta z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jabłecznik z pianką i kruszonką
1

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Placek owsiany z żurawiną

Placek owsiany z żurawiną

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi
1

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Filety z kaczki z pomarańczowym sosem

Filety z kaczki z pomarańczowy…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki

Ciabatta z pieczoną jagnięciną…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety mielone z indyka z dynią

Kotlety mielone z indyka z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
2

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami