Kurczak pieczony z warzywami - idealny pomysł na świąteczny obiad!
Niedzielny, rodzinny obiad.
Ileż to razy zastawialiście się pewnie, tak jak i ja co przygotować, by rodzince smakowało, a jednocześnie, by nie stać „przy garach” od bladego świtu.
U jednych faszerowany schab, u innych soczysta wołowina, a jeszcze u innych pyszności z drobiu.
I to właśnie na drób dziś mam dla Was przepis!
Zapraszam na fantastycznego kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z karmelizowanymi pomidorami i pieczonymi warzywami.
Kilka składników… chwila roboty… i pyszny niedzielny obiad mamy gotowy!
Ps. podczas przygotowań do Tłustego Czwartku i przy okazji przepisu na pyszne, pieczone pączki mówiłam Wam o swoim nowym piekarniku parowym i dzisiejszy obiad oczywiście przygotowałam również w nim.
Ma większe wnętrze niż mój stary piekarnik, więc duży kurczak i blacha z warzywami bez problemu w nim się mieści, a ja nie muszę piec ich osobno, a potem odgrzewać.
Świetnie zamarynowane mięso dzięki pieczeniu z funkcją pary pozostaje niesamowicie soczyste i delikatne!
Zobaczcie jak zrobić taki obiad!
SKŁADNIKI:
* świeży kurczak – ok. 1,5 kg – 2 kg
* musztarda sarepska – 4 łyżki
* miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki
* ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka
* olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ziemniaki
* pomidory koktajlowe
* marchew
* pietruszka
* brokuły
* miód
* oliwa z oliwek
* świeży tymianek
* orzechy laskowe
* sól pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Oczyszczonego kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw ( dokładnie ), zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki ( im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy ).
WARZYWA:
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, marchew i pietruszkę na pół, pomidory delikatnie nacinamy.
Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiam oliwą zmieszaną z miodem, posypujemy orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem.
CAŁOŚĆ:
Zamarynowanego kurczaka układamy blasze ( pomidorki możemy dać również do niego ), wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika z funkcja parowania.
Kurczaka dajemy wyżej, warzywa niżej.
Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa.
Mięso co jakiś czas podlewamy sosem tworzącym się podczas pieczenia.
Warzywa w połowie pieczenia obracamy.
Podajemy gorące!
Smacznego!
Mięso oraz warzywa przygotowane z dodatkową funkcją pary są fantastyczne i zdecydowanie zyskują na smaku!
Różnica w soczystości mięsa i delikatności warzyw widoczna jest gołym okiem i Ci którzy spróbują choć raz upiec mięso z funkcją pary – już zawsze pozostaną jej wierni.
Piekarnik parowy Electrolux po raz kolejny spisał się na medal i jeszcze raz śmiało mogę go polecić, jeśli planujecie nowy zakup do swojej kuchni.
Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX