Kurczak pieczony z warzywami - idealny pomysł na świąteczny obiad!

Kurczak pieczony z warzywami - idealny pomysł na świąteczny obiad!

Niedzielny, rodzinny obiad.

Ileż to razy zastawialiście się pewnie, tak jak i ja co przygotować, by rodzince smakowało, a jednocześnie, by nie stać „przy garach” od bladego świtu.

U jednych faszerowany schab, u innych soczysta wołowina, a jeszcze u innych pyszności z drobiu.

I to właśnie na drób dziś mam dla Was przepis!

 Zdjęcie - KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI - idealny pomysł na świąteczny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na fantastycznego kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z karmelizowanymi pomidorami i pieczonymi warzywami.

Kilka składników… chwila roboty… i pyszny niedzielny obiad mamy gotowy!

Ps. podczas przygotowań do Tłustego Czwartku i przy okazji przepisu na pyszne, pieczone pączki mówiłam Wam o swoim nowym piekarniku parowym i dzisiejszy obiad oczywiście przygotowałam również w nim.

Ma większe wnętrze niż mój stary piekarnik, więc duży kurczak i blacha z warzywami bez problemu w nim się mieści, a ja nie muszę piec ich osobno, a potem odgrzewać.

Świetnie zamarynowane mięso dzięki pieczeniu z funkcją pary pozostaje niesamowicie soczyste i delikatne!

Zobaczcie jak zrobić taki obiad!

Zdjęcie - KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI - idealny pomysł na świąteczny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* świeży kurczak – ok. 1,5 kg – 2 kg

* musztarda sarepska – 4 łyżki

* miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki

* ostra, wędzona papryka w proszku – 1 łyżeczka

* olej ( ulubiony, dobrej jakości ) – 3 łyżki

* sól, pieprz

DODATKOWO:

* ziemniaki

* pomidory koktajlowe

* marchew

* pietruszka

* brokuły

* miód

* oliwa z oliwek

* świeży tymianek

* orzechy laskowe

* sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MIĘSO:

Oczyszczonego kurczaka nacieramy marynatą przygotowaną z musztardy, miodu, oleju oraz przypraw ( dokładnie ), zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki ( im dłużej, tym smak będzie intensywniejszy ).

WARZYWA:

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki, marchew i pietruszkę na pół, pomidory delikatnie nacinamy.

Wszystkie warzywa układamy na blasze, skrapiam oliwą zmieszaną z miodem, posypujemy orzechami, szczyptą soli oraz pieprzu i świeżym tymiankiem.

CAŁOŚĆ:

Zamarynowanego kurczaka układamy blasze ( pomidorki możemy dać również do niego ), wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika z funkcja parowania.

Kurczaka dajemy wyżej, warzywa niżej.

Czas pieczenia zależny jest od wagi mięsa – wynosi średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa.

Mięso co jakiś czas podlewamy sosem tworzącym się podczas pieczenia.

Warzywa w połowie pieczenia obracamy.

Podajemy gorące!

Smacznego!

Zdjęcie - KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI - idealny pomysł na świąteczny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mięso oraz warzywa przygotowane z dodatkową funkcją pary są fantastyczne i zdecydowanie zyskują na smaku!

Różnica w soczystości mięsa i delikatności warzyw widoczna jest gołym okiem i Ci którzy spróbują choć raz upiec mięso z funkcją pary – już zawsze pozostaną jej wierni.

Piekarnik parowy Electrolux po raz kolejny spisał się na medal i jeszcze raz śmiało mogę go polecić, jeśli planujecie nowy zakup do swojej kuchni.

Wpis powstał we współpracy z marką ELECTROLUX

Zdjęcie - KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI - idealny pomysł na świąteczny obiad! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów