Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami
Kurczak pieczony.
Pełen niesamowitych smaków, chrupiącej skórki, soczysty kurczak pieczony z masłem czosnkowym, cytryną, aromatycznymi ziołami i przyprawami.
Najłatwiejszy do zrobienia pieczony kurczak z czosnkiem, papryką, rozmarynem, pietruszką, masłem i białym winem. Jest to szybki i wypróbowany przepis na kurczaka z piekarnika. Kurczak ma chrupiącą skórkę, mięso jest soczyste i pełne niesamowitych smaków.
Aby przygotować pieczonego kurczaka potrzebne będą następujące składniki i przyprawy:
- 1 duży, surowy kurczak
- około 1/4 szklanki roztopionego masła
- 3 łyżki oliwy
- 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 cytryna przekrojona na pół
- 1 główka czosnku przekrojona w poprzek na pół
- 1 łyżka mielonej czerwonej papryki
- 2 świeże gałązki rozmarynu
- 1 wiązka natki pietruszki
Kurczak pieczony to świetny pomysł na pyszny i łatwy obiad dla całej rodziny. Sprawdź jakie to smaczne!
Kurczak z piekarnikaPoniższe kroki sprawią, że ten pieczony kurczak z piekarnika wyróżnia się na tle pozostałych.
Krok 1.
- Tuszkę kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Na 1 godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i natrzeć starannie solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i czerwoną papryką (w środku i na zewnątrz, także pod skórką). W miseczce wymieszać roztopione masło, oliwę, wino i sok z połowy cytryny . Przygotowaną mieszanką natrzeć kurczaka (także pod skórą).
- Do wnętrza kurczaka włożyć gałązki rozmarynu, pietruszki, połowę cytryny oraz główkę czosnku przekrojoną na pół. Tuszkę kurczaka uformować w kieszonkę i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem).
- Tuszkę kurczaka włożyć do piekarnika i piec przez około 1,5 godziny ( u mnie kurczak o wadze 1,8kg), lub do czasu, aż będzie dopieczony w środku. Co 20-30 minut obficie polewać kurczaka sosem wyciekającym podczas pieczenia.
- Upieczoną tuszkę wyjąć z piekarnika, przykryć folią i pozostawić na około 10 minut, aby soki i smaki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Przed podaniem kurczaka polać sosem powstałym podczas pieczenia.
Uwaga: kurczak wyjęty z lodówki bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika potrzebuje więcej czasu na upieczenie. Ciężko wówczas ocenić, jak długo piec mięso, aby było idealnie soczyste i dopieczone. Zanim temperatura wewnątrz mięsa wyrówna się może upłynąć nawet 30 minut przebywania tuszki w piekarniku.
Kurczak pieczony.
Kurczak pieczony w całości
Bardzo często kupuję całego kurczaka i piekę go na rumiano z przyprawami lub warzywami. Uwielbiamy chrupiącą skórkę i soczyste, delikatne mięso w środku. Kurczaka możesz natrzeć dowolnymi ulubionymi przyprawami, dodać musztardę albo miód, by za każdym razem danie smakowało inaczej :)
Upieczonego kurczaka z masłem, czosnkiem i ziołami polecam podawać z pieczonymi ziemniakami z cytryną i ziołami (przepis tutaj>>>), kopytkami (przepis tutaj>>>) lub kluskami śląskimi (przepis tutaj>>>). Do tego jeszcze dobra surówka lub ogórki kiszone i idealny obiad dla całej rodziny gotowy :)
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Tortilla z kurczakiem>>>
- Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin>>>
- Makaron z kurczakiem i brokułami>>>
- Kurczak z ciecierzycą w czerwonym curry>>>
- Kotlety z piersi kurczaka panierowane>>>
- Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Skrzydełka kurczaka w miodzie>>>
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
Chrupiący kurczak z piekarnika to wręcz idealne połączenie smaków! Przepis jest świetny i wart zapamiętania. Ten soczysty kurczak jest świetny na obiad, a także na kolację.
Mam nadzieję, że przepis na pieczonego kurczaka spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Kurczak pieczony.