Kurczak pieczony w czerwonym winie.

Kurczak pieczony w czerwonym winie.

Wczorajszy dzień upłynął na niekończących się zabawach w plenerze. Na obiad zjedliśmy frytki z budki i „dinoburgery”. Może i nie były najwyższych lotów, ale zabawa jak najbardziej. Wynagrodziła wszelkie niedogodności obiadowe.

Wróciliśmy ciemną nocą zadowoleni, wymęczeni i z zakurzonymi stopami.  Jeszcze mnie nogi nie przestały boleć, a już mam ochotę to powtórzyć.

Póki co jednak czas podać do zjedzenia coś lepszego niż burgery z dinozaurów.

W przerwie pomiędzy pracą, sprzątaniem, i rozstrzyganiem dziecięcych sporów przygotowałam pieczone udka kurczaka w czerwonym winie. Kurczak sprawdza się zawsze, smakuje wszystkim, a przygotowuje się go w kilka chwil. Wystarczy tylko wrzucić wszystko do naczynia, natrzeć przyprawami, zalać winem i upiec.

Po niespełna godzinie obiad jest gotowy by podbić podniebienia głodnej rodziny. Tak przyrządzony kurczak jest pięknie przyrumieniony, z cieniutką, chrupiącą skórką, która skrywa miękkie, rozpływające się w ustach mięso. Pyszne i proste!

Polecam wszystkim zapracowanym i nie tylko.

Zdjęcie - Kurczak pieczony w czerwonym winie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • ok 750g -1kg pałek z kurczaka. (można wykorzystać całe ćwiartki, udka lub podudzia)
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyłam i osuszyłam dokładnie. Natarłam przyprawami, przeciśniętym czosnkiem i oliwą.
  • Przełożyłam do naczynia i zalałam szklanką wina. Dołożyłam gałązki świeżego rozmarynu, przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
  • Piekłam ok 30 minut w 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. W tym czasie wino powinno się zredukować niemal zupełnie, a mięso przypiec i zrumienić.
  • Przybrałam poszarpaną natką pietruszki i podałam od razu z surówką.

Smacznego!

Kategorie przepisów