Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
Nie potrzebujemy wielu przypraw, złożonych receptur, czy wysokiej klasy sprzętów oraz mistrzowskich umiejętności, by skórka kurczaka była złocista i apetycznie chrupiąca. Faszerowanie kaszą pełni w tym daniu podwójną rolę. Taka kasza pieczona razem z kurczakiem nie tylko fenomenalnie smakuje, ale też pochłania nadmiar wilgoci podczas pieczenia. Dzięki temu kurczak pieczony nie pływa w sosie własnym, przez co często rozmięka skórka od spodu.
Oczywiście można by dodać do kaszy grzybów, podrobów, sama nieraz tak robię, ale tym razem postawiłam na samą kaszę z odrobiną cebuli i sporą ilością pestek dyni. Do tak przygotowanego kurczaka nie trzeba już nic więcej. Widelec i gromadka głodnych biesiadników zdecydowanie wystarczy. Gdy kurczak pieczony w całości ląduje na stole, tych ostatnich nigdy nie brakuje.
Drukuj Kurczak pieczony w całości Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 1 hr 30 mins Czas Całkowity 1 hr 45 minsKurczak faszerowany kaszą gryczaną z pestkami dyni - proste i smaczne danie dla całej rodziny.
Rodzaj Dania: Danie główne Kuchnia: Mięsne Składniki- 1,5 kg kurczak
- 100 g kaszy gryczanej
- 35 g pestek dyni
- 120 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g cebuli
- 1 cytryna
- 1 główka czosnku
- 50 ml oliwy
- 50 g masła
- sól, pieprze
- kilka gałązek rozmarynu
-
Kaszę ugotuj na sypko przez około 12 minut w osolonym wrzątku. Przestudź.
-
Ugotowaną kaszę wymieszaj z kremówką, pestkami dyni, drobno posiekaną połową cebuli, solą i pieprzem. Nafaszeruj kurczaka. Zwiąż sznurkiem lub zepnij wykałaczkami
-
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
-
Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość oliwy. Ułóż kurczaka.
-
Resztę cebuli pokrój w cząstki i rozłóż wokół mięsa. Dodaj główkę czosnku przekrojoną na pół, cząstki cytryny i rozmaryn.
-
Skrop mięso oliwą. Oprósz obficie solą. Na kurczaku rozłóż kawałki masła.
-
Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz przez 30 minut w 200 stopniach C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz 1-1,5 godziny od czasu do czasu podlewając mięso powstałym sosem.
-
Upieczonego kurczaka wyjmij z piekarnika i odstaw na 10-15 m inut przed pokrojeniem.