Kurczak Kung Pao ( Gong Bao, Kung Po )

Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów pędzimy do Azji, a dokładniej do Chin.

Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.

Ponoć potrawa bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza „Strażnik pałacowy”.

Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach).

Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku.

Jest to jednak z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej.

Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.

Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Niesamowity aromat i smak z całą pewnością urzeknie wszystkich – nawet tych, którzy do tej pory nie przepadali za kuchnią azjatycką!

Polecam!

 Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 250 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* olej kokosowy – 3 łyżki
* świeży imbir – 2 cm
* chili – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* orzechy nerkowca – 30 g
* papryka czerwona – 1 szt
* sos ostrygowy – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* cukier brązowy – 2 łyżka
* sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.

W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.

Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.

Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.

Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Przepisy z tych kategorii

Muhammara - pasta z orzechów i papryki
1

Muhammara - pasta z orzechów i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Grillowane kieszonki schabowe
1

Grillowane kieszonki schabowe

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Sałatka z mozzarellą i miodowym winegret

Sałatka z mozzarellą i miodowy…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jose Dogs

Jose Dogs

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Wołowina duszona z zieloną papryką

Wołowina duszona z zieloną pap…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Leczo z mięsem mielonym
6

Leczo z mięsem mielonym

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kurczak po peruwiańsku

Pieczony kurczak po peruwiańsk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bigos z młodej kapusty
3

Bigos z młodej kapusty

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem
2

Klopsiki w sosie pomidorowym z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Roladki z indyka nadziewane jarmużem - pyszne i śliczne :)
1

Roladki z indyka nadziewane ja…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Grillowane kieszonki schabowe
1

Grillowane kieszonki schabowe

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto

Cukiniowe spaghetti z kurczaki…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG