Kurczak Kung Pao ( Gong Bao, Kung Po )

Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów pędzimy do Azji, a dokładniej do Chin.

Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.

Ponoć potrawa bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza „Strażnik pałacowy”.

Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach).

Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku.

Jest to jednak z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej.

Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.

Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Niesamowity aromat i smak z całą pewnością urzeknie wszystkich – nawet tych, którzy do tej pory nie przepadali za kuchnią azjatycką!

Polecam!

 Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 250 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* olej kokosowy – 3 łyżki
* świeży imbir – 2 cm
* chili – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* orzechy nerkowca – 30 g
* papryka czerwona – 1 szt
* sos ostrygowy – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* cukier brązowy – 2 łyżka
* sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.

W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.

Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.

Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.

Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Przepisy z tych kategorii

Omlet japoński tamago (tamagoyaki)

Omlet japoński tamago (tamagoy…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta pak choi z marynowanym…

food² food²
Food Square

Kurczak z boczniakami po chińsku
1

Kurczak z boczniakami po chińs…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wieprzowina po chińsku z orzechami ziemnymi
1

Wieprzowina po chińsku z orzec…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka)

Kapusta z octem ryżowym (jak u…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Duszona wątróbka drobiowa z pieczarkami, jabłkiem i imbirem

Duszona wątróbka drobiowa z pi…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Currywurst
3

Currywurst

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szparagi z duszonym kurczakiem

Szparagi z duszonym kurczakiem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Kotlety mielone z botwinką
1

Kotlety mielone z botwinką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Kurczak słodko-kwaśny

Kurczak słodko-kwaśny

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pulpety z indyka w  sosie z marchewką
1

Pulpety z indyka w sosie z ma…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne