Kurczak Kung Pao ( Gong Bao, Kung Po )
Dziś znów pędzimy do Azji, a dokładniej do Chin.
Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.
Ponoć potrawa bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza „Strażnik pałacowy”.
Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach).
Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku.
Jest to jednak z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej.
Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.
Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.
Niesamowity aromat i smak z całą pewnością urzeknie wszystkich – nawet tych, którzy do tej pory nie przepadali za kuchnią azjatycką!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 250 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* olej kokosowy – 3 łyżki
* świeży imbir – 2 cm
* chili – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* orzechy nerkowca – 30 g
* papryka czerwona – 1 szt
* sos ostrygowy – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* cukier brązowy – 2 łyżka
* sól pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.
W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.
Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.
Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.
Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.
W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!