Kurczak Kung Pao ( Gong Bao, Kung Po )

Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów pędzimy do Azji, a dokładniej do Chin.

Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.

Ponoć potrawa bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza „Strażnik pałacowy”.

Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach).

Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku.

Jest to jednak z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej.

Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.

Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Niesamowity aromat i smak z całą pewnością urzeknie wszystkich – nawet tych, którzy do tej pory nie przepadali za kuchnią azjatycką!

Polecam!

 Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 250 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* olej kokosowy – 3 łyżki
* świeży imbir – 2 cm
* chili – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* orzechy nerkowca – 30 g
* papryka czerwona – 1 szt
* sos ostrygowy – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* cukier brązowy – 2 łyżka
* sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.

W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.

Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.

Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.

Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Przepisy z tych kategorii

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Naleśniki jaglane (bezglutenowe)

Naleśniki jaglane (bezglutenow…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciastka koksowe z kleiku ryżowego

Ciastka koksowe z kleiku ryżow…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Marokańska sałatka z marchewki

Marokańska sałatka z marchewki

Kasia Kasia
Pełny talerz

Zielone kotlety  brokułowo-cebulowe

Zielone kotlety brokułowo-ceb…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
2

Pyszna zapiekanka makaronowa z…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Meksykańska pikantna potrawka z kurczakiem i fasolą

Meksykańska pikantna potrawka…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki

Pikantny ketchup z dodatkiem m…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Zawijane bułeczki

Zawijane bułeczki "pizze"

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Klopsiki z sosem paprykowo-sezamowym (na imprezę)

Klopsiki z sosem paprykowo-sez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną z pieczarkami i parmezanem

Papryka faszerowana kaszą jęcz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka