Kurczak Kung Pao ( Gong Bao, Kung Po )

Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś znów pędzimy do Azji, a dokładniej do Chin.

Kurczak Kung Pao ( zwany też Gong Bao ) jest klasyczną potrawą z chińskiej prowincji Seczuan.

Ponoć potrawa bierze swą nazwę od Ding Baozhen (1820–1886), gubernatora Syczuanu w czasach Dynastii Quing, którego właśnie w ten sposób tytułowano (Gongbao/Kung-pao), co dosłownie oznacza „Strażnik pałacowy”.

Ze względu na to powiązanie podczas rewolucji kulturalnej danie zostało uznane za politycznie niepoprawne i zmieniono jego nazwę na Hongbao Jiding (kurczak smażony w kostkach).

Potrawa została politycznie zrehabilitowana w latach 80. dwudziestego wieku.

Jest to jednak z moich ulubionych potraw kuchni chińskiej.

Łączy w sobie smaki, które lubię czyli słodki z pikantnym.

Danie ( jak zresztą wszystkie dania kuchni azjatyckiej ) jest niezwykle łatwe i szybkie do przyrządzenia.

Niesamowity aromat i smak z całą pewnością urzeknie wszystkich – nawet tych, którzy do tej pory nie przepadali za kuchnią azjatycką!

Polecam!

 Zdjęcie - KURCZAK KUNG PAO ( Gong Bao, Kung Po ) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

* filet z kurczaka – 250 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* olej kokosowy – 3 łyżki
* świeży imbir – 2 cm
* chili – 1 szt
* duża cebula – 1 szt
* orzechy nerkowca – 30 g
* papryka czerwona – 1 szt
* sos ostrygowy – 2 łyżki
* sos sojowy – 1 łyżka
* olej sezamowy – 1 łyżeczka
* cukier brązowy – 2 łyżka
* sól pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem,oprószamy odrobiną mąki ziemniaczanej i smażymy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Odkładamy w ciepłe miejsce.

W woku rozgrzewamy resztę oleju kokosowego, przesmażamy posiekany imbir, chili oraz cebulę.

Dodajemy mięso, orzechy oraz pokrojoną w kostkę paprykę – smażymy cały czas mieszając.

Po przesmażeniu podlewamy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody, doprawiamy sosem ostrygowym, sosem sojowym olejem sezamowym i cukrem.

Zagęszczamy 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszaną w 2 łyżkach wody.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Podajemy gorące!

Przepisy z tych kategorii

Miodownik z orzechową wkładką

Miodownik z orzechową wkładką

Beti Beti
kruche babeczki

Placek gruszkowy z kremem orzechowym

Placek gruszkowy z kremem orze…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pesto z surowego brokuła

Pesto z surowego brokuła

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciastka z masłem orzechowym (bez mąki)

Ciastka z masłem orzechowym (b…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Kokosowy sernik gotowany
1

Kokosowy sernik gotowany

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem

Sałatka z kurczakiem i grejpfr…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Kurczak w sosie winno-imbirowym

Kurczak w sosie winno-imbirowy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Chiński czerwony boczek
1

Chiński czerwony boczek

Jemto Jemto
JEMTO

Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
2

Chow mein z wieprzowiną, warzy…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wieprzowina po szanghajsku

Wieprzowina po szanghajsku

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem
3

Miodowo-musztardowy stir fry z…

Dzi Dzi
karmelowy

Chiński kurczak 'pomarańczowy'

Chiński kurczak 'pomarańczowy'…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże