Kurczak glazurowany miodem z balsamicznymi pomidorkami
Przygotowanie piersi kurczaka na obiad to jedna z szybszych metod, żeby podać danie smaczne, efektowne, a przy tym niewymagające dużo pracy ze strony kuchcika :)
Specjalnie o tej ‘szybkości’ piszę, bo jak wiadomo zbyt długo smażony kurczak robi się suchy, a tego przecież nie chcemy! Trzeba znaleźć złoty środek i zapomnieć o wysmażaniu mięsa, pamiętając równocześnie, że mięso po zdjęciu z patelni jeszcze w środku dochodzi.
Ten sznycel jest naprawdę pyszny, słodkawa nuta sosu wymaga dla zrównoważenia smaku świeżo mielonego pieprzu i kapki octu balsamicznego, który sprawi, że na pewni jeszcze nie raz do tego przepisu wrócicie!
Kurczak glazurowany miodem z balsamicznymi pomidorkami Składniki- pierś kurczaka - 2 sznycle
- czosnek - 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe - 12 sztuk
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- miód - 1 łyżeczka (polecam spadziowy lub gryczany- o
- tymianek - 3 gałązki
- oliwa - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
Piersi okrój (ew. rozbij) tak, by miały na całej długości podobną grubość. Posól i popieprz.
Na patelni rozgrzej oliwę, włóż mięso i smaż aż się zarumieni, z obu stron.
Dodaj miód i łyżkę octu balsamicznego, a także pokrojony na 4 części ząbek czosnku i gałązki tymianku.
Wszystkie składniki na patelni wymieszaj, pokryj nimi piersi i smaż kilka minut, aż sos zgęstnieje. Mięso wyłóż na talerz.
Na tą samą patelnię włóż przekrojone na pół pomidorki, przypraw je, dolej resztę octu balsamicznego. Krótko przesmaż, zdejmij z patelni i połóż obok sznycla. Porcję ozdób gałązkami świeżego tymianku.