Kurczak faszerowany jabłkami i żurawiną

Kurczak faszerowany jabłkami i żurawiną
Zdjęcie - Kurczak faszerowany jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak faszerowany jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak faszerowany jabłkami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • cały kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • pieprz i sól w młynku
  • 3 jabłka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 150 ml wody
Przygotowanie Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i opalamy ewentualne pozostałości pierza, po czym posypujemy pieprzem oraz solą. W miseczce mieszamy olej Kujawski oraz słodką i ostrą paprykę, a następnie tak przygotowanym, pikantnym olejem smarujemy kurczaka, odkładamy.


Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i tniemy w plasterki. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy żurawinę oraz wodę. Delikatnie dusimy, powoli odparowując wodę, następnie dolewamy wino i ponownie całość odparowujemy.


Kurczaka nadziewamy jabłkami oraz żurawiną, otwór zabezpieczamy wykałaczkami, a następnie całość układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy przez około 90 minut w temperaturze 180°C.


Kurczaka podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Przepis pochodzi z odkuchnii.blox.pl

Kategorie przepisów