Kulki mięsne w sosie warzywnym

Kulki mięsne w sosie  warzywnym

Kulki mięsne w sosie pomidorowym z porami są przykładem na to jak nie można się poddawać i rezygnować po pierwszej nieudanej próbie. Przepis na nie dostałam od koleżanki i jadłam je pierwszy raz u niej. Potem zrobiłam je w domu i jakoś mi nie smakowały ale ostatnio przeglądałam swoje stare zapiski i odnalazłam ten przepis, a że z pomysłami  na obiad jakoś cienko w ostatnim czasie to postanowiłam wypróbować go jeszcze raz. Sos wyszedł tak pyszny, że można go było wyjadać łyżkami, mięsko aromatycznie, fajnie doprawione musztardą i ziołami włoskimi. Jeśli tylko lubicie składniki niżej wymienione to bardzo polecam te kulki.

Zdjęcie - Kulki mięsne w sosie  warzywnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 15 dag mielonego mięsa
  • 1 jajo
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • 25 dag porów
  • 25 dag pokrojonych pomidorów z puszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml rosołu
  • zioła włoskie
  • sól, pieprz

Do mięsa wbić jajo. Dodać bułkę tartą oraz musztardę. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować małe kuleczki ( wyszło mi 15 kulek). Obsmażyć z obu stron. Pory pokroić w plasterki. Wyjąć usmażone mięso, w tym samym tłuszczu poddusić pory. Dodać koncetrat pomidorowy, pomidory z puszki, podlać rosołem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować powoli. Przyprawić solą i pieprzem. Można dodać szczyptę cukru. Włożyć kuleczki i podgrzać razem z warzywami.

Kategorie przepisów