Kuleczki z ricotty i owoców morza na sałatce z rukoli
Poezja smaku! Wspaniała i wykwintna sałatka nie tylko na kolację walentynkową. Kuleczki z ricotty,krewetek i paaluszków surimi z dodatkiem grana padano. Wszystko podane na sałacie z rukoli i pomidorów polanej miodowym winegret…Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
mix sałat z rukolą
pomidorki koktailowe kuleczki:
125 g ricotty
1/2 szklanki startego parmezenu lub grana padano
4-5 ugotowanych krewetek tygrysich
5 paluszków surimi
sól i pieprz do smaku
1/2 cytryny
dressing:
1 łyżka miodu,
1 łyżka octu winnego,
3 łyżki oliwy z oliwek
Kuleczki: Krewetki oraz paluszki krabowe kroimy bardzo drobno i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ricottę i starty ser. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy serowej mokrymi rękami formujemy kulki, odkładamy na talerz i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dressing:w szklaneczce dokładnie mieszamy miód z octem, łączymy z oliwą.Sałatę i pokrojone pomidorki układamy na talerzu i polewamy przygotowanym dressingiem.Na sałacie układamy serowe kuleczki i natychmiast podajemy.