Kukurydziane racuszki z marchewką
- SKŁADNIKI :
- - kasza kukurydziana - 200 g
- - masło - 1 łyżka
- - jajko - 2 szt
- - mąka pszenna - 3 łyżki
- - marchew - 1 szt
- - olej - 150 ml
- - sól
Jak wiecie jestem wielbicielką kasz i dość często ( z wielką przyjemnością ) wykorzystuję je w swojej kuchni.
Były już racuszki z kaszy manny z malinami ….. były z żurawiną … było też orzotto z kaszy … i wiele wiele innych przysmaków z dodatkiem kasz.
Tym razem padło na kasze kukurydzianą , z której zrobiłam ekspresowe racuszki z dodatkiem sosu pomidorowego.
Fajny pomysł na szybki i smaczny obiad.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kaszę gotujemy w 3 szklankach osolonej wody, tak by była kleista.
Dodajemy masło.
Miksujemy z jajkami i mąką.
Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku.
Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo!