Kukurydza z masłem szałwiowym z chili
Gotowana kukurydza to mój przysmak z dzieciństwa. Pamiętam jak z mamą, chodząc po Domach Centrum w Warszawie zatrzymywałyśmy się w KFC na kukurydzę z masłem i solą. To było niezapomniane przeżycie, wspominam do dziś. Od tamtego czasu uwielbiam zjeść złocistą kolbę w tradycyjnej wersji, lecz dziś proponuję małe urozmaicenie. Masło do kukurydzy nie musi być prosto z kostki. Ja dodałam posiekaną papryczkę chili, listki szałwii i sok z limonki. Pycha!
Kukurydza z masłem szałwiowym z chili składniki:- 2 kukurydze cukrowe
- 2 łyżki miękkiego masła
- 10 listków świeżej szałwii
- ¼ papryczki chili
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
Do masła wrzucam posiekane listki szałwii, posiekaną drobno chili, dodaję sok z limonki oraz sól. Wstawiam gotowe masło na 30 minut do lodówki.
Kukurydzę wkładam do zimnej wody i gotuję ok. 8 minut od zagotowania.
Polecam zgrillować ugotowaną kukurydzę ok. 2 minuty z każdej strony.
Na gorącą kukurydzę układam kawałki masła.