Kruszon z owocem (pleśniak) bezglutenowy
Zauważyłam, że przepis na to ciasto jest praktycznie wszędzie taki sam. Ja akurat dostałam go od koleżanki z liceum. Być może kładę warstwy nie w tej kolejności co większość, ale tak mi się podoba :) Użyłam mrożonych porzeczek i resztki agrestu, w ramach czyszczenia zamrażalnika. A ciasto robiłam dla Mamy na imieniny :) i dla Taty na Dzień Ojca :) oczywiście, żeby Mąż mógł również zjeść, była to wersja bezglutenowa.
Koleżanka robiła to ciasto z wiśniami, co też jest bardzo smaczne. Natomiast porzeczki dają kwaskowy akcent, świetnie komponujący się ze słodką piankowa warstwą. I mnie ta wersja chyba najbardziej odpowiada :)
Przepis (blacha prostokątna ok.24x36cm):
- 6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
- 3 szklanki mąki (2 szkl. własnej mieszanki, 0.5 szkl. mąki kukurydzianej, 0.5 szkl. mąki sojowej)
- 0.5 szklanki cukru
- 200g zimnego masła
- 2 łyżki kakao
- kwaśne owoce lub kwaśny dżem (dałam mrożone porzeczki i agrest)
- 1 szklanka cukru pudru
- 0.75 łyżeczki gumy guar (nie dodawałam do mieszanki)
- 0.5 łyżeczki soli
W misce wymieszać mąki, sól, cukier i gumę guar. Dodać pokrojone na kawałki masło i żółtka, utrzeć na jednolitą masę. Ciasto podzielić na dwie części (podzieliłam nierówno). Do mniejszej dodać kakao i schować do lodówki. Jasną część rozłożyć na przygotowanej blasze (wyłożyłam papierem). Na spodzie rozłożyć owoce/dżem, przykryć lekko 1/3 ciemnego ciasta. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć na cieście. Pianę posypać resztą ciemnego ciasta. Piec 40-45 minut w 180°C.