Kruche z brzoskwiniami i bezą

Kruche z brzoskwiniami i bezą

Zdjęcie - Kruche z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brzoskwinie mimo suszy obrodziły, są może nieco mniejsze niż w ubiegłych latach, ale jak zawsze pyszne i soczyste. Postanowiłam upiec z nimi ciasto. Bo czy być coś pyszniejszego od idealnie kruchego ciasta ze słodką, puszystą bezą i dodatkiem owoców?

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (może być margaryna)
  • 1 łyżka smalcu (lub 50 g masła, ale polecam dodać smalec)

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na pół. Połowę chłodzimy w lodówce, resztę proponuję umieścić w zamrażalniku będzie je wtedy łatwiej zetrzeć.

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 1 kg brzoskwini
  • 2-3 łyżki kaszy manny

Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie już gęsta dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.
Połowę ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (23x33), posypujemy kaszą manną (wchłonie sok ze śliwek). Na cieście układamy połówki śliwek, a na nie bezę. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Zdjęcie - Kruche z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kruche z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kruche z brzoskwiniami i bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów