Kruche jaglane karmelowe ciasto z migdałami
Kruche jaglane karmelowe ciasto z migdałami
/tortownica o średnicy 21 cm/
100g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana)
120g mąki graham (pełnoziarnistej)
130g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajko
50g całych migdałów
70g czekolady karmelowej
Wymieszać obie mąki z proszkiem, odstawić.
Utrzeć dokładnie miękkie masło z jajkiem. Wsypać odstawione suche składniki. Mieszać/ ucierać do otrzymania jednolitego ciasta. Wsypać posiekane lekko migdały i małe kawałeczki czekolady. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut (wierzch musi być delikatnie zarumieniony i wyraźnie upieczony). Ciasto wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego!