Kruche ciasto z masą jabłkowo-serową i płatkami migdałowymi
Kruche ciasto:
30 dag mąki
10 dag masła
10 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 surowe żółtka
Masło i margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na dwa dość cienkie (o,5 cm) okrągłe placki wielkości tortownicy.
Z podanych proporcji wyjdzie trochę więcej ciasta. Resztę , która została możemy zamrozić i wykorzystać później.
.
.
10 dag płatków z migdałów
0,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka miodu
0,5 szklanki śmietany 30%
Śmietanę, cukier i miód zagotować, dodać migdały.
Masę migdałową wyłożyć na jeden z placków na tortownicy.
Upiec go w dobrze nagrzanym piekarniku ok 15 min.
Drugi placek upiec również.
Ciasta odstawić do ostygnięcia.
.
.
4 jabłka
25 dag serka mascarpone
6 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru pudru (można zmienić ilość w zależności od gustu)
.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
Jabłka rozgotować, odparować , ostudzić i rozdrobnić melakserem na mus.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje dodać 0,5 szklanki gorącej wody tak aby się rozpuściła.
Żelatynę dodać do musu jabłkowego, a następnie wymieszać dokładnie z serkiem mascarpone.
Masę wyłożyć na upieczony kruchy placek i przykryć plackiem z migdałami.
.