Kruche ciasto z makiem i powidłami
Dziś ostatnie zajęcia na uczelni przed świętami. Potem wracam szybko do domu – jeszcze tyle do zrobienia! A ja tak lubię tę przedświąteczną krzątaninę :) Ubieranie choinki, dekorowanie domu, a nade wszystko pieczenie :)
Jak zawsze mam sto tysięcy pomysłów na bożonarodzeniowe wypieki i jak zawsze pewnie uda się wcielić w życie zaledwie procent z nich ;)
A niedawno piekłam kruche ciasto z makiem. Z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechów. Łatwe i proste. I bardzo smaczne :) Śmiało może zastąpić makowiec na świątecznym stole, jeśli ktoś ma ochotę na odmianę. Można takie ciasto piec w prostokątnej blaszce – wówczas trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników.
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I POWIDŁAMI
300g mąki,
150g masła,
50g cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki powideł śliwkowych,
1 garść grubo posiekanych orzechów lub migdałów bez skórek,
2 łyżki rumu,
2/3 puszki masy makowej,
+ 1 białko do posmarowania ciasta
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odłożyć ¼ i włożyć z powrotem do lodówki, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Spód ciasta ponakłuwać dość gęsto widelcem. Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Masę makową wymieszać z orzechami i rumem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozsmarować powidła, następnie wyłożyć masę makową i wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ¼ ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na cieście kratkę. Za pomocą pędzelka posmarować ją białkiem.
Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach, aż kratka na cieście ładnie się zarumieni.
(na bazie przepisu od szozdy)
Jak zawsze mam sto tysięcy pomysłów na bożonarodzeniowe wypieki i jak zawsze pewnie uda się wcielić w życie zaledwie procent z nich ;)
A niedawno piekłam kruche ciasto z makiem. Z dodatkiem powideł śliwkowych i orzechów. Łatwe i proste. I bardzo smaczne :) Śmiało może zastąpić makowiec na świątecznym stole, jeśli ktoś ma ochotę na odmianę. Można takie ciasto piec w prostokątnej blaszce – wówczas trzeba odpowiednio zwiększyć ilość składników.
KRUCHE CIASTO Z MAKIEM I POWIDŁAMI
300g mąki,
150g masła,
50g cukru pudru,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki powideł śliwkowych,
1 garść grubo posiekanych orzechów lub migdałów bez skórek,
2 łyżki rumu,
2/3 puszki masy makowej,
+ 1 białko do posmarowania ciasta
Masło drobno posiekać na stolnicy razem z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać proszek do pieczenia i śmietanę, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.
Po tym czasie wyjąć ciasto, odłożyć ¼ i włożyć z powrotem do lodówki, a resztę rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy o średnicy 24cm (spód tortownicy wyścielić wcześniej odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia). Spód ciasta ponakłuwać dość gęsto widelcem. Ciasto zapiec w 200 stopniach przez 15 minut.
Masę makową wymieszać z orzechami i rumem.
Ciasto wyjąć z piekarnika, na spodzie rozsmarować powidła, następnie wyłożyć masę makową i wyrównać powierzchnię.
Pozostałe ¼ ciasta rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na cieście kratkę. Za pomocą pędzelka posmarować ją białkiem.
Piec przez 35-40 minut w 180 stopniach, aż kratka na cieście ładnie się zarumieni.
(na bazie przepisu od szozdy)