Kruche ciasto z jabłkami, borówką i kruszonką

Kruche ciasto z jabłkami, borówką i  kruszonką

Chciałam dzisiaj pokazać Wam ciasto, które wyszło mi całkiem przypadkiem a okazało się tak  fantastyczne w smaku, że zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Dlatego też zdjęcie nie jest jakieś wyszukane bo jak się zorientowałam, że ciasta zaraz nie będzie ukryłam jeden kawałek. Jabłka i borówki w zestawieniu z kruchym ciastem  to po prostu coś pysznego. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Kruche ciasto z jabłkami, borówką i  kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g margaryny
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ew. łyżka smietany
  • 3-4 jabłka (zależy od wielkości, u mnie  papierówki)
  • szklanka borówek amerykańskich

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła (125 g) 
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru

Masło roztopić, wymieszać z cukrem, dodać mąkę, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.

Schłodzoną margarynę posiekać z mąką, cukrem  i proszkiem do pieczenia, dodać  jajko, i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę 20/30 cm. Ciasto powinno być trochę grube, żeby unieść spora warstwę owoców. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone w cząstki  jabłka, jedna obok drugiej a nawet mogą na siebie nachodzić. Na jabłkach rozsypać borówki i całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu można posypać  cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów