Kruche ciasto z jabłkami, borówką i kruszonką
Chciałam dzisiaj pokazać Wam ciasto, które wyszło mi całkiem przypadkiem a okazało się tak fantastyczne w smaku, że zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Dlatego też zdjęcie nie jest jakieś wyszukane bo jak się zorientowałam, że ciasta zaraz nie będzie ukryłam jeden kawałek. Jabłka i borówki w zestawieniu z kruchym ciastem to po prostu coś pysznego. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 150 g margaryny
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- ew. łyżka smietany
- 3-4 jabłka (zależy od wielkości, u mnie papierówki)
- szklanka borówek amerykańskich
Składniki na kruszonkę:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
Masło roztopić, wymieszać z cukrem, dodać mąkę, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.
Schłodzoną margarynę posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajko, i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę 20/30 cm. Ciasto powinno być trochę grube, żeby unieść spora warstwę owoców. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka, jedna obok drugiej a nawet mogą na siebie nachodzić. Na jabłkach rozsypać borówki i całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)