Kruche ciasto z delikatną pianką i malinami
Przepis na ciasto, które pokochacie od pierwszego kęsa :-) Pyszne kruche ciasto idealnie pasuje z delikatną pianką i malinami... Ciasto jest obłędne i każdemu smakuje! Musicie je upiec, jestem pewna, że Wam będzie smakować! Bardzo Wam Polecam!! :-) Źródło przepisu - mojewypieki.com
Składniki na kruche ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 250g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Wykonanie:
Na blat/stolnicę wysypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać. Na mąkę położyć masło i posiekać nożem lub przyrządem do ciasta kruchego ciasta na malutkie kawałki. Kiedy masło będzie w małych kawałkach obtoczonych w mące, dodajemy resztę składników i krótko zagniatamy ciasto. CIasto dzielimy na dwie części - ok. 60% i 40%. Części zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 h.
Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 30cmx20cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wysypać na dno formy, wyrównać, aby nie było dziur i lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza ok. 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego (1 opakowanie - 40g)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy proszek budyniowy cały czas miksując, a potem dodajemy stopniowo olej i wszystko miksujemy. Pianę wykładamy na wystudzony spód i gęsto układamy maliny dziurkami do góry. Na wierzch ciasta zetrzeć mniejszą część ciasta na tarce. Ciasto piec w 190 stopniach Celsjusza 30-40 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony. Odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!