Kruche ciasto z budyniową pianką
Kruche ciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy.
Składniki
Ciasto
Przygotowanie
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z zimnym masłem. W momencie gdy się zrobi kruszonka dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części i wsadzamy do zamrażarki.
Po godzinie wyciągamy jedną część i trzemy na grubym tarle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne zaczynamy przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce wymieszanych cukrów. Potem po łyżce budyniu i na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Wszystkie czynności wykonujemy w trakcie miksowania.
Piankę wykładamy na wcześniej upieczone ciasto na niej układamy pokrojone w połówki truskawki lub maliny dziurką do góry.
Na wierzch trzemy 2 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180 st. C (góra-dół) do momentu aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 6 białek
- szczypta soli
- 180 g cukru
- 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
- 90 g budyniu śmietankowego bez cukru (w proszku)
- 1/2 szklanki oleju
- ok. 300 g truskawek lub malin
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z zimnym masłem. W momencie gdy się zrobi kruszonka dodajemy resztę składników i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części i wsadzamy do zamrażarki.
Po godzinie wyciągamy jedną część i trzemy na grubym tarle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min w 180 st. C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne zaczynamy przygotowywać piankę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy po łyżce wymieszanych cukrów. Potem po łyżce budyniu i na koniec cienkim strumieniem wlewamy olej. Wszystkie czynności wykonujemy w trakcie miksowania.
Piankę wykładamy na wcześniej upieczone ciasto na niej układamy pokrojone w połówki truskawki lub maliny dziurką do góry.
Na wierzch trzemy 2 część zamrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 min w temp. 180 st. C (góra-dół) do momentu aż ciasto będzie ładnie zarumienione. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !