Kruche ciasto z borówką amerykańską

Kruche ciasto z borówką amerykańską

                      To naprawdę kruchutkie ciasto, bardzo słodkie i bardzo pyszne, rozpływające się w ustach. Przepis znalazłam na blogu Niny, a moją jedyną modyfikacją było wykorzystanie borówki amerykańskiej zamiast jagód. Choć Ukochany stwierdził, że jest lekko za słodkie to i tak zjadł je ze smakiem i nawet okruszki nie zostały ;)

Zdjęcie - Kruche ciasto z borówką amerykańską  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*175g mąki

*40g cukru pudru

*szczypta soli

*2 żółtka

*75g masła

*250g jagód lub borówki amerykańskiej

*25g cukru (dałam trzcinowy)

 

Wykonanie:

Na stolnicy wysypać mąkę, cukier puder i sól. Wymieszać i utworzyć kopczyk. Zrobić zagłębienie na środku i do niego wbić żółtka oraz dodać masło. Zagnieść jednolite miękkie ciasto, które nie powinno lepić się do rąk. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy ( u mnie tortownica o średnicy 23 cm). Nie dałam rady rozwałkować ciasta, po prostu wylepiłam nim dno tortownicy.  Włożyć na chwilę do lodówki by się schłodziło.

Na dnie ciasta rozłożyć jagody/borówki i posypać cukrem.  Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski o szerokości 1,5 cm i ułożyć na jagodach w formie kratki. Można zrobić dowolne kształty. Ja musiałam sama lepić paski, bo nie mogłam rozwałkować ciasta (było zbyt kruche).

Piec około 30-35 minut na złoty kolor w temperaturze około 180 stopni.

Smacznego :)

Zdjęcie - Kruche ciasto z borówką amerykańską  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów