Kruche ciasto z aroniamii, kokosową pianką i kruszonką
Kilka dni temu dostałam od mojej Oliwki wieeeelką pakę aronii prosto z ogródka.
Część wykorzystałam do koktajlu, zrobiłam dżemiki i przygotowałam pyszne ciacho!
Jedno z lepszych ciast z owocami, jakie ostatnio robiłam.
Delikatny, kruchy spod pokryty owocami i lekką kokosową pianką / bezą oraz chrupiącą kruszonką jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Ps. jeśli nie macie aronii śmiało możecie wykorzystać inne, ulubione owoce!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( duża blacha ok. 24×30 )
CIASTO KRUCHE:
* mąka pszenna – 3 szkl
* masło – 250 g
* cukier puder – 5 łyżek
* żółtko – 5 szt
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
OWOCE:
* aronie – ok. 1,5 l
* cukier – ok. 0,5 szkl
KOKOSOWA PIANA:
* białko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* wiórki kokosowe – 200 g
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* jogurt grecki – ok. 1 szkl ( można zastąpić śmietaną kwaśną gęstą )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE CIASTO:
Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie zwarte ciasto.
Dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę, drugą wkładamy do mrożenia.
( Ciasto możemy delikatnie posypać kaszą manną, by owoce nie przesiąkły ).
OWOCE:
Aronie przesmażamy z cukrem do momentu aż będą miękkie i puszczą sok.
KOKOSOWA PIANKA:
Białka ubijamy na sztywno, do ubitych powoli dodajemy cukier.
Wlewamy jogurt grecki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i kokos – miksujemy.
CAŁOŚĆ:
Owoce wykładamy na kruche ciasto ( bez nadmiaru soku ), przykrywamy kokosową pianą i posypujemy startym na tarce kruchym ciastem.
Pieczemy ok. 50 minut / 180C.
Całkowicie studzimy!
Smacznego!