Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową

Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową
Zdjęcie - Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 65
  • Czas przygotowania: 15minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Kruche ciasto z agrestem nie prezentuje się jakoś wybitnie - koloru brak, brzmi nawet powiedziałabym banalnie a  przekonałam się o tym już nie raz, że  zawsze znika jako pierwsze. Z pewnością jest to zasługa kwaśnego agrestu, który doskonale komponuje się ze słodką pianą bezową i kruchym ciastem.

Składniki Instrukcje

Zimne masło posiekać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (3/4 oraz  1/4). Większą część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną formę o wymiarach 24x34 cm i wstawić do lodówki. Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 2 godziny. Agrest umyć, osuszyć, obrać z korzonków. Rozłożyć owoce na cieście. Pianę z białek ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, dodać również mielone migdały i wymieszać. Wyłożyć bezę na agrest i równomiernie rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć schłodzone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Jeśli wierzch zbytnio się zrumieni można przykryć papierem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Kruche ciasto z agrestem i pianą migdałową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów