Kruche ciasto śmietanowo-budyniowe z jagodami
Dziś przychodzę do Was z kolejnym ( i chyba już ostatnim w sezonie ) ciastem z jagodami.
Najlepsze zostawiłam na koniec – ciasto to z całą pewnością zrobi niesamowitą furorę wśród jedzących.
Delikatny, kruchy spód przykryty fantastyczną masą przypominającą troszkę sernik ( fani serników z całą pewnością będą zachwyceni! ).
Ta masa to jednak nie masa serowa, a masa budyniowo-śmietanowa – naprawdę coś pysznego!
W połączeniu z kwaśnymi jagodami i chrupiącą kruszonką tworzy super całość, której absolutnie nikt się nie oprze!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna -3 szkl
* masło ( tarte ) – 250 g
* cukier – 5 łyżek
* żółtko – 5 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
MASA:
* białko – 5 szt
* cukier – 1 szkl
* sól – 1 szczypta
* budyń śmietankowy – 80 g
* śmietana 18% kwaśna – 330 ml
* jagody leśne / borówki – 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy starte masło, łączymy składniki.
Dodajemy cukier, żółtka, proszek do pieczenia, mieszamy i zagniatamy ciasto.
Odkrawamy 1/4 zagniecionego ciasta.
Mniejszy kawałek wkładamy do lodówki na czas przygotowania kolejnych składników.
Większy kawałek ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 29×25 cm ( lub podobnych ) i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
MASA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier.
Dodajemy budynie, miksujemy na wolnych obrotach aż budynie połączą się z białkami.
Dodajemy śmietany 18% i dokładnie mieszamy.
Dodajemy borówki i mieszamy niedokładnie.
Wylewamy na ciepłe ciasto i rozsmarowujemy.
Mniejszy kawałek ciasta wyciągamy z lodówki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.
Pieczemy w 180 C przez ok. 50 minut .
Smacznego!