Kruche ciasto - słodkie i słone - idealne!

Kruche ciasto - słodkie i słone - idealne!

Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli.

Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek.

Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej.

Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji.

Więcej porad dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. )  możecie zobaczyć TUTAJ – warto!

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE! | - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WERSJA SŁODKA

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 200 g

* masło – 100 g

* cukier – 90 g

* żółtko – 1 szt

* śmietana kwaśna – 1 łyżka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

Zdjęcie - KRUCHE CIASTO – SŁODKIE I SŁONE – IDEALNE! | - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WERSJA SŁONA:

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* masło – 125 g

* żółtko – 1 szt

* sól – 1 lyżeczka

* woda – 50 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.

Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.

Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.

Kategorie przepisów