Kruche ciasto - słodkie i słone - idealne!
Kruche ciasto – niby takie proste, a nie zawsze wychodzi tak idealnie jak byśmy tego chcieli.
Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek.
Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej.
Dziś pokażę Wam swój idealny przepis na kruche ciasto – zarówno w słodkiej jak i słonej wersji.
Więcej porad dotyczących kruchego ciasta ( jak przygotować, przechowywać, na co zwracać uwagę itd. ) możecie zobaczyć TUTAJ – warto!
WERSJA SŁODKA
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 90 g
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.
WERSJA SŁONA:
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 250 g
* masło – 125 g
* żółtko – 1 szt
* sól – 1 lyżeczka
* woda – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie przygotowujemy wg przepisu.